Hvis et menneske faller om på gata med akutt hjertesvikt, vet vi hva vi skal gjøre. Vi fikk opplæring i hjerte- og lungeredning allerede i barnehagen.

Men hva gjør du hvis du møter noen i selvmordsfare?

Sannsynligheten for det er større enn at du skal møte noen som trenger hjerte- og lungeredning.

I løpet av et år har én av tjue selvmordstanker. Å tenke at man ikke orker eller får til å leve er vanligere enn mange tror. Heldigvis er det mye som kan hjelpe, og med gode intensjoner er det lite som kan gå galt.

Ifølge WHO er selvmord et av verdens store helseproblemer. I Norge dør det cirka 600 mennesker i året av selvmord. To tredjedeler av disse er menn, og menn i aldersgruppen 40-60 topper statistikken. For ungdom mellom 15 og 19 år er selvmord den vanligste dødsårsaken. Og igjen sitter mange pårørende. Minst 20 mennesker blir berørt for hvert selvmord. Det vil si over 12.000 berørte nordmenn hvert år.

Tallenes tale er klar, og mange med selvmordstanker kontakter ikke helsevesenet. Derfor må vi utvide den forebyggende innsatsen til å gjelde flere samfunnsarenaer.

Det er her du og jeg kommer inn i bildet.

Karen Ringereide

Spesialrådgiver, RVTS Sør

Vegard Nilsen

Fylkesdirektør, folkehelse, Agder fylkeskommune

Alle steder hvor folk lever livene sine er gode arenaer for forebygging: arbeidsplasser, skoler, fritidsarenaer og hjemmene våre. Her kan alle bidra.

Hva kan vi gjøre da? Hvis du kjenner på uro for en venn, en kollega eller et familiemedlem – hvis du ser at de forandrer seg, eller gir uttrykk for at de sliter, så kan du si hva du ser og hva du er bekymret for. Du kan spørre om vedkommende tenker på selvmord. Helt direkte. Det kan kjennes både uvant og vanskelig, og derfor kan du også falle for fristelsen å pakke spørsmålet inn, bli utydelig eller gå rundt grøten. Problemet med uklare spørsmål, er at du gjerne får uklare svar. Og da er du kanskje like langt.

Mange av oss synes det er skummelt å stille spørsmål om selvmord. Kanskje i frykt for at det skal sette noen på tanken. Det skjer ikke.

Tvert imot vil det være en lettelse for den det gjelder å bli spurt.

Det er vanskelig å fortelle selv om disse tankene, men hvis du spør, bryter du isen og kan åpne veien mot hjelp. Noen av oss vil også være redd for å få et bekreftende svar, fordi vi da vil kjenne på ansvaret for den andres liv. Sånn er det ikke. Til syvende og sist har alle ansvar for sitt eget liv. Det verste som kan skje er at vi ikke klarer å hjelpe. Og det er tross alt bedre enn å ikke ha gjort noe.

Sett at du har spurt og fått svaret «ja, jeg tenker på selvmord». Da vil ryggmargsrefleksen gjerne være å komme med løsningsforslag. For dette er alvorlig. Erfaring viser at det beste vi kan gjøre er det stikk motsatte: å beholde roen og lytte. Dine løsninger passer kanskje ikke for den andre. I alle fall ikke før du har hørt ut hva det er som er så overveldende vanskelig.

I neste omgang kan praktisk hjelp være nyttig. Det kan være å bli med til legen, til NAV, til banken eller andre som kan bistå med å løse problemer. I frykt for å blande oss inn i ting vi ikke har noe med, kan det være fristende å si «du må for all del si fra hvis det er noe jeg kan hjelpe med». Men mennesker i selvmordsfare sliter ofte med å ta initiativ. Det beste er å tilby seg å bistå. Mange ting kan hjelpe, og ofte har de små tingene stor effekt.

Selvmordstanker kan ramme alle. De kan komme av livsutfordringer og kriser, og de kan handle om sykdom og patologi. Helsevesenet kan bidra, og du og jeg kan bidra. Hvis alle gjør en innsats sammen, så kan vi bidra til å redde liv.

Derfor er oppfordringen: spør om selvmordstanker. Det kan redde liv. For vi har ingen å miste.

RVTS Sør er sammen med Helsedirektoratet ansvarlig for folkeopplysningskampanjen «Ingen å miste».