Hun skriver blant annet at «denne staten skulle ha vært opprettet for lenge siden – ifølge FNs delingsplan fra 1947 og etter Oslo-avtalene fra 1993/95. 75 år etter at delingsplanen ble fremmet og vedtatt, ser vi fortsatt ingen palestinsk stat».

Det ser ikke ut til at hun har forstått hva som egentlig skjedde både i 1947 og 1993/95.

En palestinsk stat ble aldri foreslått opprettet av FN i 1947. De kom derimot med forslag om deling av mandatområdet Palestina i en jødisk stat og en arabisk stat. Dette delingsforslaget ble blankt avvist av de arabiske statene og ble derfor aldri realisert.

Araberne/palestinerne sa altså nei til tilbud om å opprette sin egen stat i 1947 og har i alle år som er gått siden den gang fortsatt å si nei til flere liknende tilbud. Palestinerne har med andre ord bare seg selv å takke for at de fremdeles ikke har sin egen stat.

Det det ble forhandlet og inngått avtale om i Oslo i 1993/95, var palestinsk selvstyre på deler av Vestbredden (Judea og Samaria). Avtalene nevner ingen ting om noen palestinsk stat/tostatsløsning. Det er mange år siden palestinerne var villige til å møte Israel til videre forhandlinger etter Oslo-avtalen.

Hvor realistisk er egentlig en to-statsløsning nå?

En meningsmåling fra november 2021 viste at bare 29 prosent av palestinerne på Vestbredden og Gaza trodde en tostatsløsning var løsningen på konflikten med Israel. Palestinerne styres av to ulike grupper, Fatah og Hamas. Ingen av partene har avholdt valg siden 2006 og gruppene er bitre fiender. Den militante jihadistgruppen Hamas styrer over 42 prosent av den palestinske befolkningen. Hamas avviser en tostatsløsning på prinsipielt grunnlag og vil i følge vedtektene sine ødelegge Israel.

Hvem av de to gruppene, Fatah og Hamas, skal lede en eventuell palestinsk stat? Vil Hamas automatisk bli med på lasset og slutte seg til en fredsavtale inngått mellom Israel og Fatah som de selv ikke er part i?

Palestinerne har med andre ord flere og store uavklarte spørsmål de må kunne fremlegge svar på før en palestinsk stat er klar for å bli opprettet.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.