Det er ulike erfaringer med kryptovaluta. Noen har tjent raske penger, men samtidig har mange tapt penger på sine investeringer. I faktaboksen til den nevnte artikkelen har Sam Bankman-Fried fått en kort omtale. På det meste hadde han en formue på 26 milliarder dollar før selskapet hans FTX kollapset i november i fjor. Dette er en av vår tids største svindelhistorier, og nå venter en lengre rettsprosess i amerikanske domstoler.

I faktaboksen står ingenting om de enorme energimengdene som trengs for å «utvinne» bitcoin. Denne strømmengden skal være større enn det totale strømforbruket per år i Norge. Mange strever med energimangel og dagens høye elektrisitetspriser, og jeg syns det er lite fornuftig å prioritere strøm til datasentra som produserer bitcoin – et betalingssystem som få nyter godt av.

Beatrice Anihiri. Foto: Jacob J. Buchard

Anihiri hevder i intervjuet at kryptovaluta kan være til hjelp i den økonomiske situasjonen i Sør-Sudan. Jeg har flere års erfaring fra landet og er enig i at det er behov for et banksystem som når ut til flere brukere. Sør-Sudan har et svakt statsapparat, og kapitalen i landet er konsentrert på få hender. Samtidig er flere millioner innbyggere avhengige av matvarebistand. Ut fra den spesielle situasjonen i Sør-Sudan har jeg vanskelig for å forstå at kryptovaluta kan bidra til å løse noen av landets store utfordringer.

Et bedre tiltak er å organisere spesielle spare- og lånegrupper. Mange hjelpeorganisasjoner organiserer slike grupper som fungerer godt i mange u-land og som også kan løfte noen slik at de kan sikre lån i ordinære banker.

Til slutt vil jeg nevne M-pesa (pesa = penger på swahili) – et viktig tiltak som ble etablert i Kenya i 2007. Denne betalingstjenesten kunne tas i bruk på Nokia og tilsvarende telefoner allerede for 16 år siden. Seinere er det blitt mulig å motta lønn, søke om kortvarige lån osv. som er tjenester som har fylt viktige behov i land med et svakt utbygd banknettverk. Selskapene Vodacom og Safaricom har lagt ut informasjon på nettet som viser at M-Pesa nå har spredt denne mobiltjenesten til sju afrikanske land med totalt 51 millioner brukere.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.