I regnskapsåret 2021 hadde vi i Songdalen Skolekorps utgifter som endte på totalt rett rundt 25 000 kr pr medlem. I år er vi litt flere medlemmer og kan drive noe mer effektivt, så vi kommer til å ende på godt og vel 20 000 kr pr medlem. Medlemmene betaler noe av dette selv. Hos oss har vi har en årlig kontingent på 1600 kr, i tillegg kommer egenandeler til øvelseshelger på rundt 1000kr samt 1800kr i egenandel på årets sommertur, slik at medlemmene bidrar med rundt 20% av de totale utgiftene våre direkte. Ut over dette er vi veldig heldige og mottar sponsormidler samt diverse tilskudd fra det offentlige som dekker ca 35% av utgiftene våre i år, rett i overkant av 7000kr pr medlem.

Dette betyr at resten av utgiftene våre, godt og vel 45%, må dekkes ved hjelp av egne arrangementer og dugnader.

Vi spiller i løpet av året enkelte konserter vi får litt betaling for, vi har et rekelotteri på våren samt at vi arrangerer et høstmarked i Nodelandshallen i slutten av oktober hvert år, med et tilhørende loddsalg. Høstmarkedet er en ordentlig tradisjonell dugnadshelg som krever at absolutt alle medlemmer og foreldre legger ned et betydelig antall arbeidstimer fra fredag ettermiddag til sent søndag kveld, i tillegg til at musikantene selv legger ned mye tid i loddsalg i forkant. Og denne helgen er da også selve hjørnesteinen i økonomien til korpset. Disse aktivitetene gir oss inntekt som dekker «nesten» resten av det vi trenger, rett i underkant av 40% eller ca 8000kr pr medlem.

Den siste lille kneika, ca 1500kr pr medlem, er vi nødt til å dekke inn med annen dugnad. Her er det antakelig kun fantasien som setter begrensninger til hva vi kan finne på. Hos oss er det årsmøtet som bestemmer budsjettet og dermed hvor pengene skal komme fra, og de siste årene har det blitt vedtatt at denne siste biten skal dekkes med salg av dopapir- og tørkerullsekker.

Alternativet vårt til dorullsalg er rett og slett å la medlemmene betale seg ut av det, gjennom å doble medlemskontingenten, men frykten er at dette vil gjøre rekrutteringsterskelen høyere. For å sukre pillen litt har vi i vårt dorullsalg har vi lagt opp til at ikke det er et krav om antall solgte sekker, men selger man over et gitt antall sekker i løpet av et år deles overskuddet med korpset. Medlemmets del holdes av og kan brukes til å redusere egenandel til turer og øvelseshelger. Fra korpsets perspektiv bidrar denne gulroten til å redusere behovet for at absolutt alle selger et minimumsantall sekker. Vi gjør også tilsvarende med loddbøkene våre.

Alternativer til dorullsalg finnes det sikkert mange av. Både mer eller mindre gode. Vi kunne samlet sammen en gjeng musikanter og solgt vafler på Prix. Ingredienser til 1 liter vaffelrøre koster ved en kjapp sjekk på butikken rundt 120kr og gir godt og vel 10 vafler. Hvis vi selger disse til 20 kr pr stykk tjener vi 80kr pr liter røre. Da hadde vi måttet selge 7500 vafler for å dekke opp for dorullene - det er nesten 1000 liter røre til sammen, eller 25 liter pr medlem. Jeg vet ikke hvor lang tid man trenger på å få solgt alle vaflene, men antakelig atskillig lenger enn å selge noen sekker dopapir. Jeg tror det er en rimelig urealistisk mengde vafler selv på 17. mai på Nodeland!

Tidligere har vi gjort en del varetelling, der opplevde vi at inntekten var ca 1/3 av det vi nå tar inn på dorullsalget, og da måtte de fleste foreldre sette av 3 hele dager til å jobbe - en av dem var første nyttårsdag.

Våre årsmøter har de siste årene kommet frem til at dorullsalg er den desidert mest lavhengende frukten å få inntekt fra hvis du vurderer nedlagt innsats opp mot inntjening, og det merkes at andre har kommet frem til samme slutning. Det er ingen som gjennomfører dopapirsalg primært for at andre skal tjene penger på det, det er fordi det er den desidert mest innbringende dugnaden som er tilgjengelig.

Jeg registrerer at mange har mye ideer til alternativer og hadde gjerne sett at vi finner et reelt alternativ. Jeg har full forståelse for at det er plagsomt å måtte stå for alle disse salgene, jeg er selv ikke fritatt hverken i korpset eller de andre organisasjonene ungene mine er medlemmer i.

Jeg vil rette en oppfordring til alle som mener de har noe å bidra med til å stille opp på neste årsmøte i idrettslaget eller foreningen til ditt barn og ta det opp der, eller send et reelt og gjennomførbart forslag til styret i laget eller foreningen din slik at de kan forberede sak til årsmøtet. Og aller helst still deg til disposisjon til styrearbeid, det er kanskje den mest givende dugnaden oss som foreldre kan gjøre for barna våre!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.