Sandripheia Fritidspark er et anlegg med nærhet til 150.000 mennesker, og der mulighetene er store for å drive fysisk aktivitet. I 2020/21-sesongen krydde det av store og små i alle aldre absolutt hele dagen som var ute og gikk på ski. Det var produsert snø i en 2,5 km løype som ga folk muligheten til god aktivitet i frisk luft i 3-4 mnd. Et underlag av kunstsnø øker lengden på skisesongen der oppe med 2-3 mnd.

Dette har en enorm verdi for folkehelsa. I min daglige jobb som fysioterapeut i over 25 år ser jeg hver dag nytten av fysisk aktivitet, og det å få tatt seg en skitur på vinteren er viktig for veldig mange. De som holder seg aktive, har over et langt livsløp mye mindre behov for hjelp av alle typer offentlige hjelpetjenester. Så det å legge kunstsnø i løypene på Sandrip er ikke bare ekstremt god forebyggende helse, men også en veldig god investering i forhold til rene utgiftsposter innenfor helse- og trygdesystemene som da vil reduseres. Det er vanskelig å sette nøyaktige tall på dette, men at det dreier seg om mange millioner, er uten tvil.

Sandripheia Fritidspark er et anlegg med nærhet til 150.000 mennesker.

Snøproduksjonen er også viktig for yngre aldersgrupper. Hvert år kommer det skoleklasser opp på Sandrip. De går på ski, de aker, hopper og leker seg i snøen. Snø og ski er sterkt forankret i den norske folkesjela, og de kommende generasjonene bør også få muligheten til å bli kjent med dette. Det er mange lavinntektsfamilier som ikke har mulighet til å dra på en hytte på fjellet for å gå på ski. Det er mange innvandrergrupper som blir kjent med etnisk norske gjennom god aktivitet på snø. Ønsker kommunen at dette tilbudet skal bli borte?

Det er aktive skiklubber i regionen, og klubber som Vindbjart og Oddersjaa har mange aktive utøvere i alle aldre. Blant medlemmene ser de yngste ofte opp til de eldste. Hvert år kommer nye barn og lærer seg å stå og gå på ski.

Det legges ned mange dugnadstimer på å legge forholdene til rette.

Rekruttering til langrennsgruppa er jo avhengig av at vi har anlegg til å drive idretten. Nå er det slik at anlegget er på plass, men det bevilges ikke penger til å bruke det? Er det slik at kommunen ønsker at vi skulle slutte å rekruttere barn til vår nasjonale idrett ski?

I Oddersjaa har vi en elitegruppe med utøvere som hevder seg helt i norgestoppen i sine aldersklasser. Det er gode barmarksforhold i Kristiansand, og med et snøproduksjonsanlegg som på Sandrip vil det enkelt kunne sikres 3 mnd med gode skiforhold hvert år. Det legges ned stor egeninnsats av utøvere, og det legges ned betydelig dugnadsinnsats i Oddersjaa. Klubben bruker også mye av egne ressurser for å prøve å få til noe.

Dugnadsånden er fallende i det norske folk. Ønsker kommunen å stagge dugnadsånden i enda større grad? Ønsker de at idrettsutøvere innen vår nasjonalidrett skal flytte fra regionen? Ønsker de at de yngre barna ikke skal ha noen litt eldre gode rollemodeller som trenere?

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.