Landets kommuner har stadig fått nye oppgaver med barnevern, helse og oppvekst.

Staten sier, uansett politisk farge, at de overfører nok i forhold til nye oppgaver. Dette viser seg å stemme dårlig med virkeligheten. Den eneste forskjellen er at de som styrer nå, har en voldsom angst for private initiativ som faktisk lykkes av og til.

Det blir stadig mer tøft for landets kommuner å få budsjetter i havn. Jeg blir virkelig skremt og opprørt når jeg leser om at både Lindesnes og Kristiansand kommune skal spare ved og kutte i eldreomsorg, som sykehjem og omsorgsboliger.

Så skal det utsettes bygging av skoler og opprustning av barnehager. Det er jo helt uholdbart at for eksempel Slettheia fortsatt ikke har fått en ny barnehage etter en kjempetabbe av kommunens anbud. Har ikke sett at noen av kommunens ansvarlige har fått sparken etter dette. Kanskje stemmene fra Slettheia ikke er så tydelige som andre stemmer?

I min verden er det eldre/barn og unge som er kommuners hovedoppgave. Undrer meg veldig hvorfor kultur som kornsilo og Kilden blir skjermet og får nye bevilgninger, mens eldre, barn og unge må vente.

Pinlig hvordan millioner ruller ut til ansatte i kornsilo som fortsatt ikke er åpnet, mens barnehagen på Slettheia må vente selv om den er i full drift. Skjønner heller ikke hvordan man kan kutte i eldreomsorg når behovet øker med flere eldre som lever lengre. Håper man de skal dø mens de står i kø?

Både Lindesnes og Kristiansand er jo blitt storkommuner. Ingen ble sagt opp av diverse ledere eller mellomledere. Her er organisasjoner så sterke at alle beholdt jobbene sine, gjerne med litt bedre lønn, og dette koster fellesskapet.

Savner journalister som stiller kritiske spørsmål når de snakker med ansatte i kommunen og med politikere. Svært ofte blir de bare mikrofonstativ, og mangler kritiske spørsmål. Er det mangel på kunnskap?

Da er jo konklusjonen at staten sparer og overfører ikke nok penger. Kommunen må ta ansvar for feil som tabber ved anbud som for eksempel Slettheia barnehage, sveise-brøler på renseanlegg osv.

Kommunene må ta ansvar og fjerne unødige stillinger. Kultur må også kutte som alle andre.

Vi har 1220 milliarder på bok. Bruk dem til eldre, barn og unge nå. Bygg gjerne jernbanen vi har snakket om i 30 år også. Tror ikke på noe mer inflasjon med bygging av kvinneklinikk enn bygging av silo.

Er redd de 1220 milliarder forsvinner til gode formål i andre land når vi blir EU-medlemmer, og det blir vi til slutt.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.