Nå ser vi igjen at det er ekstra viktig at fokus rettes mot utfordringer i ungdomsmiljø og at dette følges opp. Samtidig er det viktig at vi ikke tegner et mørkt bilde av ungdomsmiljøene i våre bydeler, som for eksempel på Grim. For ungdom i alle bydeler gjør mye bra og ingen er vanskelige, men noen har det vanskelig.

Ungdom i alle bydeler gjør mye bra og ingen er vanskelige, men noen har det vanskelig.

Vi kan ikke vedta at våre unge ikke skal ha det vanskelig, men vi kan ta grep på de områder som vi vet hjelper. Vi vet også at hvordan vi velger å snakke om våre unge har stor betydning for hvordan de oppfører og identifiserer seg. Arbeiderpartiet er opptatt av at vi ikke må overdrive når vi snakker om utfordringer i ungdomsmiljøene våre, samtidig som vi heller ikke skal bagatellisere. Vi må stå sammen om å møte utfordringene og i fellesskap bry oss.

Det gjøres mye godt arbeid i vår kommune gjennom forebygging og samhandling. Dette er arbeid som må fortsette og forsterkes. Møteplasser og sosiale nettverk utenfor familien er viktig for barn og unges utvikling. Behovet for møteplasser er ikke noe som gjelder bare en bydel. Ungdom over hele kommunen har gitt beskjed om at det er behov for møteplasser.

For Arbeiderpartiet er det viktig å lytte til Ungdommens bystyre i denne sammenheng. De er opptatt av at de ønsker seg et sted som er «vårt», nært der de bor. De ønsker seg et sted som er gratis eller rimelig å bruke og som er åpent for alle, uansett religion eller politisk standpunkt. De sier tydelig fra om at mange unge mangler et slikt sted, og at de da ofte ender opp med å henge på butikken eller et annet sted der de egentlig ikke hører hjemme. De sier klart at «å vite at du ikke hører hjemme, fører ofte til hærverk og dårlig selvfølelse». Dette er viktige tilbakemeldinger fra ungdommen vår som vi vil følge opp. Opplevelsen av å være inkludert i fellesskapet er grunnleggende for at barn og unge skal oppleve trygghet, mestring, mening og glede.

Arbeiderpartiet er opptatt av at ungdom får ta del i trygge fellesskap, i frivilligheten, i kulturlivet, idretten, skolen og i lokalsamfunnet. Dette er med på å skape tilhørighet, selvtillit og mulighet til å utvikle seg.

Både barnehagen og skolen er svært viktig i arbeidet med å fange opp og følge opp barn og unges behov. Det handler om tidlig innsats. Arbeiderpartiet er opptatt av at kompetansen som er tilgjengelig i barnehage og skole må gjenspeile barn og unges behov. Derfor vil vi styrke laget rundt barna og de unge. Helt konkret går vi til valg på at vi vil be om en politisk sak om hvordan dette kan gjøres best mulig.

I vårt program sier vi at vi må styrke Helsestasjon for ungdom, og vi vil ha minst en helsesykepleier i full stilling på hver skole. Vi er opptatt av at det er viktig å sørge for et godt og tett samarbeid mellom skole, barnehage, barnevern, Familiens hus, ABUP, politi og helsestasjonene. Dette mener vi vil sikre bedre flyt mellom kommunale tjenester, styrke Familiens hus og bidra til økt kvalitet og kapasitet i hele tjenesten.

Vi heier på kommunale tiltak som for eksempel Gatepuls, kommunens nye oppsøkende uteteam, et tiltak som allerede har fått positiv effekt gjennom å bygge relasjoner.

I alle ungdomsmiljø er samarbeid med foreldre viktig. Foreldre har et ansvar for å følge med. Ungdommene kommuniserer hele døgnet og de omgås av store nettverk av venner og bekjente. Som foreldre er det viktig at vi vet hvem våre unge henger med. Gatepuls er opptatt av at foreldre er og skal være en ressurs for sine barn.

I vårt program peker vi på at vi må være med å sørge for at våre kommunale tjenester og dyktige fagfolk har mulighet til å være der barn, unge og foreldre har behov for at de er, for å kunne hjelpe best mulig. Forebyggende avdeling og Gatepuls er gode eksempler på dette, sammen med kommunens kriminalitetsforebyggende koordinator.

Arbeiderpartiet tror på betydningen av ungdommers mulighet til medvirkning. Vi har et mål om å styrke ungdomstjenesten med to nye årsverk som vi vil skal være ute i ungdomsmiljøene som miljøvert og vi har sammen med dette også et mål om å sette av midler til å etablere et nettverk med ungdommer som erfaringskonsulenter. Representanter fra Ungdommens bystyre har i mange sammenhenger pekt på behovet for medvirkning.

Vi vet at det er viktig å ha ungdommen med på laget og gi de unge en reell påvirkning i prosesser som angår barn og unge. Våre ungdommer trenger en meningsfull skolehverdag, en fritid som legger til rette for mening og mestring i trygge ungdomsmiljø, der alle skal med og alle skal bli sett.