Alternativene innenfor hormonell prevensjon er mange, men den mest prekære fellesnevneren er at alle disse alternativene er utelukkende laget for kvinner. Det kan det hende vi ser en ende på, hvis den kommersielle legeindustrien våger å tilslutte seg.

2. mai denne måneden hadde NRK en reportasje som baserte seg på det internasjonale forsøksprosjektet som har testet ut prevensjonsgel for menn. Gjennom fire år har om lag 300 par testet gelen, og i løpet av forskningsprosjektet har det ikke forekommet en eneste graviditet. Mennene som har testet gelen har verken opplevd brystsmerter, vektøkning, depresjon eller nedsatt sexlyst. Tvert imot er bivirkningene rapportert til å være økt sexlyst og lettere bygging av muskelmasse. Eneste minuset er noen få, individuelle tilfeller av akne.

Si din mening nederst i innlegget.

Jeg ser frem til å gratulere leverandøren som tar p-gelen inn i sitt sortiment, skriver Valle. Foto: Ihne Pedersen

Uker etter disse resultatene ble offentliggjort, kunne vi lese om Stina Talling i TV2. Hun er en av mange kvinner som den siste tiden har sluttet med hormonell prevensjon, for å bedre stabilisere eget humør og eget liv. Dette førte til en ufrivillig graviditet, siden det ikke finnes sikre perioder uten sikker prevensjon. Selv under menstruasjon er det ikke umulig å bli gravid, selv om sannsynligheten er lav.

Flere av mennene som deltok i forsøket, har uttrykt interesse for å fortsette med gelen. I Norstats undersøkelse har også 42% av menn mellom 18 og 49 år uttrykt interesse for å teste. Testresultatene har vært svært positive, og med gelen på markedet kunne kvinner som Stina Talling både sluppet å bli ufrivillig gravid, og sluppet å føle på eneansvaret for prevensjon, som kvinner i dag i stor grad gjør.

Det er ingen hemmelighet at bivirkningene kvinner gjennomgår på dagens hormonelle prevensjon er veldig inngripende på både kropp og humør, og det er derfor på høy tid at bedre alternativer får plass på markedet.

Med gelen på markedet kunne kvinner som Stina Talling både sluppet å bli ufrivillig gravid, og sluppet å føle på eneansvaret for prevensjon.

Både egg og sædceller kan overleve inni en livmor over flere dager. P-gelen har som funksjon at hormonene testosteron og gestagen hemmer spermieproduksjonen. I teorien, og også i praksis sett i lys av forsøkets resultater, har dette fungert. Når man bruker p-gelen lever ikke sædcellene i livmoren, og gjør derfor ikke kvinnen gravid, selv om hun ikke går på hormonell prevensjon. Det eneste som gjenstår for at gelen skal komme på markedet, er at en legemiddelleverandør velger å takke ja til å føre produktet.

Både produktet og viljen til å bruke p-gel innad i befolkningen er til stede, og spesielt hva angår legemidler fortjener vi alle retten til å velge alternativet som passer best for oss. Jeg ser frem til å gratulere leverandøren som tar p-gelen inn i sitt sortiment – både fordi de kommer til å tjene godt på det, men mest fordi de tar et oppegående og inkluderende valg, så det blir bedre ansvarsfordeling mellom kjønnene hva angår prevensjon.