Når jeg leser budsjettet, så ser jeg at dere gir 75 millioner med den ene hånden og tar tilsvarende med den andre. Det vil si at slik jeg leser budsjettet, så har dere foretatt et kutt og gitt tilbake for å åpne ni tjenestesteder. Politimesteren i Agder eller andre politimestre kan sikkert avkrefte eller bekrefte om de har fått reelle kutt knyttet til dette.

I mitt forrige innlegg så forsøker jeg å forklare at bevilgningen til reetablering er underbudsjettert i forhold til beregninger presentert 28.11.2020 i Politiforum. Fra mitt perspektiv så er reetablering av disse tjenestestedene symbolpolitikk, igjen fra mitt perspektiv. Forbundsleder i Politiets Fellesforbund uttaler 22.11.2022, «statsbudsjettet for neste år vil gi et nedtrekk i politibudsjett. Det gjør det verken økonomisk eller personalmessig forsvarlig å opprette nye kontorer». Hadde det ikke vært bedre å bruke disse pengene på 75 nye politistillinger fremfor å gjenåpne ni tjenestesteder?

De som har støvlene på, har tydeligvis en annen oppfatning av årets budsjett enn Mykjåland. Jeg har sjelden eller aldri lest så mange medieoppslag fra politimestere og polititopper som sier at de må kutte stillinger på grunn av årets budsjett. En av måtene en politimester kan holde budsjett på er å kutte i stillinger, alternativ er å ikke kjøpe nye biler eller annet materiell.

Om en skal referere til noen medieoppslag, 7.7 «Ansetter færre sommervikarer», 5.7 «Norsk politi nedbemannes», 3.7 «Antallet politiårsverk i distriktene fortsetter å synke», 2.5 Budsjettkrisen i politiet: Kan måtte kutte over 500 stillinger (dårligste budsjett siden 2005), 26.4 «Politidistriktene har 243 færre politifolk nå enn ved regjeringsskiftet», 10.3 «POD-topp frykter bemanningskutt i politiet». Listen er lang av politiledere som sier at det er krise grunnet årets budsjett, selv etter tilleggsbevilgningen.

Mykjåland fremholder at de har sikret Agder politidistrikt 43 nye politistillinger i 2022. Da er det nok en gang slik at vi leser tall forskjellig. Tallene jeg har fremskaffet viser at 31.01.2022 var det 532,8 politistillinger i Agder. I juni og juli 2022 var det ca.598 politistillinger i Agder. Økningen i juni og juli er ansettelse av sommervikarer som skal dekke opp ferieavvikling. 31.01.2023 er det 538,2 politistillinger, og 31.05.2023 var det 540.8 politistillinger. Med min mattekunnskap blir det 8 politistillinger og ikke 43. I mitt forrige innlegg henviser jeg til Fvn 3.5.2023, hvor det er presentert en kuttliste og at Agder politidistrikt har 42 stillinger på en mulig kuttliste grunnet årets stramme budsjett. Om det er gjennomført kutt i stillinger er pr. d.d. ukjent.

Poenget mitt er at dere presenterer målsetningen om et «mer synlig politi», omdisponeringene og kutt innebærer fra mitt perspektiv at politiet blir mindre synlig fordi politimestere må kutte stillinger for å holde budsjettet. De 500 millionene som ble bevilget, er etter det jeg forstår knyttet til økte kostnader, krigen i Ukraina og pensjon (NTB, 10.05.2023)?

Jeg vil ikke hevde at budsjettsituasjonen hadde vært bedre med en annen regjering – krise og krig, inflasjon og høye strømpriser hadde truffet uansett. Mitt poeng er at det fremstår som verken økonomisk eller personalmessig fornuftig å åpne disse tjenestestedene slik den økonomiske situasjonen er nå. Det hadde vært bedre å bruke disse pengene på flere politiressurser, som Politiets Fellesforbund anbefaler. Tror vi bare må være enige om å være uenige i hvordan tallene og realiteten fremstår. Vi leser kartet og terrenget forskjellig, og det dreier seg nok om at vi har forskjellige briller på.