De siste årene har søkelyset på falske nyheter, desinformasjon og hacking blitt stadig sterkere.

Spørsmålet om hvilke perspektiv og fortellinger og hvilken informasjon man kan stole på, er blitt en sentral del av samfunnsdebatten. Spørsmålet har blitt ytterligere aktualisert etter Russlands invasjon av Ukraina.

Store norske leksikon (snl.no) er et leksikon der professorer og andre fagfolk fra norske høgskoler og universiteter skriver signerte artikler.

Målet er å presentere fagsikret innhold om alt fra bier til byer i Belgia. Et faktagrunnlag man kan enes om, er en forutsetning for en velfungerende offentlig samtale og et godt demokrati.

Universitetet i Agder og andre store utdanningsinstitusjoner i Norge har bidratt og fortsetter å bidra til leksikonet. Når mange hundre fagfolk skriver signerte artikler på snl.no, skaper de kilder det kan henvises til.

Ønsket om å gi noe av innsikten og kunnskapen man sitter på tilbake til samfunnet, er en drivkraft for mange av fagfolkene som melder seg som fagansvarlige hos SNL. Denne modellen er unik i verden i leksikonsammenheng og gjør samtidig avstanden mindre mellom akademia og vanlige folk.

For å holde dugnaden gående, er vi avhengig av nær kontakt med lærestedene. Nå er turen kommet til Universitetet i Agder, som SNL besøker 18. april.

Fagfolk fra UiA bidrar allerede med viktig kunnskap fordelt på i alt 38 ulike fagområder. Til sammen har fagfolk fra UiA vært med på å skrive over 2000 artikler. For oss er derfor UiA en uunnværlig samarbeidspartner i det kunnskapsprosjektet SNL er.

For eksempel tar UiA-professorene Knut Dørum og Marianne K. Bahus et aktivt samfunnsansvar når de formidler kunnskapen de besitter, blant annet gjennom SNL-artikler om stemmerettens historie i Norge og røykeloven. Det samme gjør professor emeritus Martin Sjekkeland når han forklarer hva den bløde kyststriba er, og førsteamanuensis Peter André Busch i artikkelen om datamaskinens historie. UiA-professor Ellen Katrine Nyhus gir mange unge en god innføring i hva BSU er i en av sine leksikonartikler.

I disse dager er det 25 år siden Langfredagsavtalen ble inngått, og man kan klikke seg inn på snl.no og lese om bakgrunnen for det spente forholdet mellom Irland og Nord-Irland. Artikkelen er signert Erik Mustad, UiAs førstelektor i engelsk.

Mange unge i dag får verktøy til å utøve god kildekritikk og kunnskapssøk på internett. Det gir håp om at fakta vil prege ordskiftet i norsk offentlighet i årene som kommer.

Innlegget er forkortet. Red.