Men, se for deg at de voksne i skolen hadde hatt tid til å virkelig se elevene, slik kapteinen, fenriken og løytnanten ser aspirantene. Hvor man får en liten pep-talk og blir minnet på hvor god man er hvis man tenker tanken på å gi opp. For en utvikling vi kunne sett!

Og selv om lærerne og fagarbeiderne nå skulle ønske dette like mye som jeg, så har de ikke en sjanse, de er jo ikke nok folk! Kanskje har de ikke kompetansen som kreves heller?

Elevene trenger ikke et minimum antall voksne som nå er blitt enda bedre i matte og engelsk – de trenger et større antall voksne som er gode på relasjoner. Please! Slutt å kutte budsjettene til skolene og barnehagene!

Vi kan ikke snakke om viktigheten av tidlig innsats, og så i neste vending droppe å bruke penger og ressurser på å finne ut hvilke tiltak som vil være de beste og å ha mange nok trygge voksne i hverdagen til barna våre.

Jeg mener at det er utrolig korttenkt, og rart, at vi ser på kostnader i skolen isolert fra for eksempel kostnader i hjelpeapparatet, helsevesenet og NAV. Det hjelper jo lite å spare kostnader i skolen dersom det kommer og biter oss i ræva etterpå. Når x antall elever har droppet ut av skolen, sliter med psykiske lidelser og bare kan glemme å bli ansatt av en arbeidsgiver som kun ønsker kandidater med mastergrad, relevant arbeidserfaring og som helst presterer 110 prosent fra første dag.

Nå vil noen si, selvsagt ser vi sammenhengen.

Men det ser jo ikke sånn ut, når barna som blir levert i barnehagen før kl. 08.00 kun har én voksen tilstede. Se for deg; 9 barn på ett og to år, med én voksen. Halvparten griner når mamma eller pappa går. To har bæsja. Og en tredje biter den fjerde fordi det var hen som hadde lekebilen først.

Det ser jo ikke sånn ut, når antall barn som sliter med ufrivillig skolefravær (skolevegring) stadig øker. Og det eneste man til nå tror hjelper, er trygge voksne på skolen som ser barnet. Slik de ser hver enkelt på Kompani Lauritzen. Hvor man får en liten pep-talk, og blir minnet på hvor god man er hvis man tenker tanken på å gi opp.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.