For to uker siden holdt jeg foredrag på Techpoint, Norges største teknologi-konferanse som finner sted i Kristiansand hvert år. Konferansen tar mål av seg å bli Norges svar på South by South West (SXSW) festivalen i Austin – intet mindre – som hvert år tiltrekker seg tusenvis av mennesker fra hele verden for å få med seg det aller siste innen folk, plattformer, software, hardware og virtuelle systemer som driver verdens neste bølge av endring.

Det er ikke tilfeldig at SXSW er i Austin. Austins miks av velrenommerte universiteter, lave levekostnader, og en sterk kultur for innovasjon og samarbeid – gjør Austin til en attraktiv destinasjon for teknologiselskaper og startups, som igjen gjør byen til den sterkeste rivalen til Silicon Valley.

Kan Sørlandet og Kristiansand bli som Austin? Et sted som tiltrekker seg de skarpeste hodene og mest spennende teknologiselskapene i Norge? Som gjør Kristiansand til en yngleplass for talent, kapital og de mest innovative løsningene som bringer verden fremover?

Det er en ganske fin tanke.

Sørlandet har jo allerede velrenommerte universitet. En av de mest populære studiene innen kunstig intelligens i Norge finnes på Universitetet i Agder, som er den teknologien som vil skape mest konkurransekraft fremover. Her har Agder derfor allerede en fordel fremover.

I Arendal har det etablert seg noen vågale selskaper som Morrow Batteries og Norse Airlines, disse har potensial til å bli veldig store. Sørlandet har allerede lang tradisjon på leveranser av verdensledende teknologi til offshore-industrier globalt, og det er i ferd med å utvikle seg en reell klynke innen hydrogen nettverk på tvers av akademia, næringsliv og politikk. Det betyr at det finnes talenter og kompetanse i regionen.

Det finnes også risikokapital. Skagerak Ventures, Å Energi, Oxidane og Arendals Fossekompani har investert i og hjulpet en rekke teknologiselskaper til å bli vekstsuksesser i en årrekke. Og jeg er sikker på det kommer mer kapital i takt med at det etableres flere spennende teknologiselskaper.

I tillegg finnes det infrastruktur for å drive teknologitjenester, Norges eneste transatlantiske fiberkabel går i land på Odderøya, med et tilhørende enormt datasenter.

Agder har dessuten lave levekostnader sammenliknet med andre steder i Norge, og personlig synes jeg Sørlandet er mye finere enn Austin. Hvem liker vel ikke muligheten til å være langs kysten, nydelig trehusbebyggelse og skikkelige hyggelig folk?

Og en av tingene som er unik med Austin – er linken mellom kultur og teknologi. SXSW er ikke bare en teknologifestival, men en musikk- og filmfestival i tillegg. Her har også Sørlandet en stolt tradisjon med Quart, Hove, Protestfestivalen, Sørveiv og Palmesus å spille på.

Så, hva mangler egentlig før Kristiansand blir som Austin, og etablerer seg som hele Norges tech-hovedstad?

Jeg tror nøkkelen ligger i systematisk jobbing rundt å bruke sørlendingens unike varme og omsorg for hverandre til å skape en kultur av innovasjon og samarbeid, til å omfavne innflyttere og skape et levende innovasjonssamfunn. For å få det til kreves enda flere møteplasser, og det trengs ildsjeler.

Techpoint er en god start. Engasjementet og den varme mottakelsen av menneskene bak Techpoint gjør at konferanseopplevelsen fremstår unik sammenliknet med de fleste andre. Men først og fremst ble det en god møteplass hvor alle som jobber med innovasjon i regionen møttes. Som gründer møtte jeg veldig mange mennesker som var relevante for mitt selskap på en og samme dag.

Hvordan kan dette skaleres til alle de andre ukene i året det ikke er Techpoint?

Flere møteplasser hvor både aktører fra næringslivet, investorer, akademia og gründerne har mulighet til å finne hverandre trengs. Mye av suksessen til Startuplab i Oslo – som årlig fostrer 100 nye selskaper – ligger ikke i lokalene i seg selv. Men i fasiliteringen for at tilfeldigheter kan skje, og utrettelig jobbing fra Startuplabs gründernes side om å skape møteplasser og invitere relevante interessenter til labben. Jeg snakker om frokostmøter, seminarer, 1:1 treff, demodager, fagdager og liknende møteplasser som jevnlig trekker folk sammen til et fungerende økosystem.

For selv om teknologigründere i prinsippet kan lykkes fra hvor som helst – bidrar et sterkt økosystem til å øke sannsynligheten for å lykkes. Selv har jeg dratt stor nytte av tilgang på kompetanse og kunnskap i økosystemet i Oslo når jeg har bygget opp min bedrift Lexolve. Og i et miljø hvor det er tett av andre gründere har jeg alltid noen å diskutere utfordringer med.

Når gründere i tillegg har tilgang på et næringsliv som er åpen for at du kan teste og validere løsningen på dem (og helst betale for den), og på investeringsvillig kapital og talenter som kommer rett fra universitetet – da har du en oppskrift som kan fungere.

Sørlandsregionen har mange av de rette ingrediensene for å skape et levende økosystem for teknologiselskaper og startups. Med alle de gode krefter, ildsjelene, kommunens innsatsvilje, kompetanse og kapitalen som finnes her, har jeg troen på at Agder og Kristiansand har det som skal til for å bli Norges svar på Austin. Da skal du ikke se bort fra at jeg tar med bedriften min og flytter ned hit jeg også.

Det er nå man skal satse på Sørlandet!

Merete Nygaard, CEO/Founder, Lexolve. Foto: foto: Techpoint