I løpet av sommeren har mange tatt til orde for å bevare den lille skogen på Gimle. Skogholtet mellom Gimle Gård og Kristiansand Katedralskole Gimle er tilholdssted for truede rødlistearter som hakkespett og pinnsvin, og et yndet og kjært område for mange mennesker. Slik som andre grønne pletter i bybildet, gir den, i tillegg til ro i sjelen, økosystemtjenester slik som flomdemping. Vi i Miljøpartiet de Grønne er opptatt av å ta vare på nærnatur, og ønsker at volleyballanlegget som er foreslått, legges et sted som ikke går på bekostning av denne fine og unike pletten.

Den som sykler eller går til UiA gjennom Lund over Flaten eller opp fra Torridalsveien, vet å sette pris på skygge, le og stillhet som denne skogen gir. Uansett årstid er det en nytelse å komme inn i denne lille, vakre oasen. Skogen gir vern for vind, støy og visuell påvirkning, og skaper en bokstavelig talt naturlig overgang mellom den videregående skolen og Gimle Gård og Naturmuseet. Overgangen fra trafikkstøy til fuglesang er merkbar, og har du hund vil du merke hvordan den gleder seg over de mange luktene og myke stier for potene når du går på kryss og tvers. Selv om skogen er liten, er den innholdsrik!

Forskning viser at nærnatur er viktig for innbyggere, og bidrar til god fysisk og psykisk helse. Denne lille skogen er et godt eksempel. Noen vil kanskje tenke at den er uryddig siden det ligger døde trær, eller at noe er galt siden den tidvis står under vann. Det er nettopp disse egenskapene som gjør den så verdifull.

For enkelte av våre dyr og insekter vil ha nettopp dette, og at vannet samler seg her og dreneres sakte bort, gjør at det ikke renner videre og flomlegger nabolaget.

I kjølvannet av ekstremværet Hans, har naturlige løsninger på overvann kommet i fokus. Denne skogen er et godt eksempel på nettopp slik flomdemping.

Det finnes ulike løsningsforslag slik at man kan legge til rette for toppidrett, studentidrett og elevidrett samtidig som man tar vare på skogen. UiA har målsettinger om å bevare biodiversitet i tråd med FNs naturavtale, og slik vi forstår er de ikke negative til plassering av sandvolleyballbanen på taket til den prosjekterte volleyballhallen, og at dette bygges et annet sted på området. Dette kan koste mer enn å rasere natur, men det vil koste mindre og være mye mer virkningsfullt enn å forsøke å erstatte det man ødelegger ved å prøve å etablere noe lignende et annet sted.

Det er et tankekors at dersom man før man startet på prosjekteringen hadde undersøkt skogen og verdsatt den ordentlig, ville ha sluppet dette.

Dessverre har det skjedd her som så ofte ellers, at man tror utbygging som innebærer mindre habitat for truede arter og mindre sjelero for folk som ferdes der, er gratis.

MDG har bedt Stortinget utrede en ordning der en annen enn utbygger selv skal bestille konsulenttjenester og utredninger i arealsaker. Forhåpentligvis vil en slik ordning i fremtiden føre til bedre forhåndsinformasjon for de involverte om hvilke naturverdier som står på spill – slik at man unngår «overraskelser» senere.

Hakkespett, pinnsvin og andre arter har ikke en stemme som høres når kommunepolitikere tar avgjørelser om arealbruk. Vi i MDG håper at alle som elsker den lille skogen på Gimle, står sammen med oss for å bevare denne vakre perlen, til glede for fugler, folk og dyr. Det er fullt mulig å legge til rette for biodiversitet, bred folkehelse og satsing på idrett. Det står på vilje og evne til handling. MDG har begge deler, og vil fortsette å stå på – for alle, for alltid.

Slik kan et fullt utbygd område med både ny turnhall og sandvolleyballbaner se ut. I dette alternativet er Gimlehallen bevart og rustet opp. En annen mulighet er å rive hallen. Foto: Architecture and Spatial Planning Kristiansand / Architecture and Spatial Planning Kristiansand