Styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum, legger skylden for tildelingen på juryen. Som ikke hadde filmfaglig kompetanse til å vurdere filmprosjektets seriøsitet og kunstneriske substans.

Den 26. juni 2020 kunne Cultiva fornøyd kunngjøre at mottaker av "Agenda Kristiansand-stipendiet" er filmprosjektet "Perleporten" med daglig leder Kikki Strømstad i det som den gang var One Film Productions. Første gang offentligheten fikk høre om prosjektet var 22. september 2019, da Strømstad sammen med brødrene Jonas og Marius Matzow Gulbrandsen sto frem i Fædrelandsvennen og søkte "sørlandske menn til film med hemmelig handling".

Artikkelen i Fædrelandsvennen er i lys av det vi nå vet om "Perleporten" interessant lesning. Kikki Strømstad kan den gang f. eks. fortelle at hun "tror filmen vil bli lagt merke til når den kommer: – Og da ikke bare her i Kristiansand men også nasjonalt." I dag vet vi at det stemmer.

Leser man ordlyden fra Cultivas presentasjon av prosjektet sitter de svulstige målsettingene løst. Prosjektet, som er seriøst får vi vite, vil sette "Kristiansand på kartet og sette en standard for fokus på bærekraft." Sjelden har så mange intetsigende og selvfølgelige floskler vært samlet som her. Man kunne jo undres over om det var alvorlig ment, eller om det var satire for å gjøre narr av Cultiva.

Juryen tildelte enstemmig hele Agenda-Kristiansandstipendiet for 2020 på kr 300 000 til "Perleporten" med begrunnelsen at "filmen kommer til å være et kunstprosjekt byen kan smykke seg med i lang tid fremover." Senere ble prosjektet tildelt ytterlige 700 000 kr slik at totalsummen fra Cultiva kom opp i en million. I en e-post til Argument Agder 30. juli 2023 understreker styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum, at Cultiva "ikke har gjort en kunstnerisk vurdering av filmens manus eller substans."

Juryen har bestått av tre musikere og en ungdomspolitiker. Ingen av dem har hatt fagkompetanse for selv å vurdere "Perleportens" kvaliteter og kunstneriske verdi. Innhenting av en nøytral konsulentuttalelse fra folk med filmfaglig innsikt for å vurdere prosjektets seriøsitet og kunstneriske substans ville da vært naturlig. Det fremgår imidlertid ikke av Cultivas redegjørelse at slik konsulentuttalelse er innhentet, og man må derfor gå ut fra at ingen filmfaglig og kunstnerisk vurdering av prosjektet er foretatt.

Perleporten kan forstås som et angrep på kristendommen gjennom parodiering av velstående kristnes grep om deler av det sørlandske næringsliv. Hovedpersonen og hans nære omgivelser skal symbolisere det filmskaperne mener er en amoralsk og hyklersk livsførsel. Nestoren blant norske filmanmeldere, Einar Guldvog Staalesen, mener i sin anmeldelse av filmen at "det er slemt gjort å formulere hovedpersonen så aktuell at han nesten har fått sitt virkelige navn med. Det ufine svekker filmen som film. Den er ubekvem".

Hvordan denne filmen kunne motta en million kroner fra Cultiva, uten at det er sannsynliggjort at en filmfaglig og kunstnerisk vurdering av filmen er foretatt, er ubekvemt. Meget ubekvemt. Det bør styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum, ta alvorlig. For det er hennes og styrets ansvar. Da minner det om ansvarsfraskrivelse når hun i realiteten legger skylden på en jury uten filmfaglig innsikt. Det svekker hennes og styrets posisjon i offentligheten.