Greni mener det er uforståelig at bystyret ikke vil arrangere en høring og spør om Kristiansand har behandlet Søgne og Songdalen så dårlig at man er redd for resultatet i en folkeavstemming.

Hva er de redd for, spør Greni.

Vel, dette er hva jeg er redd for. For det første er jeg redd for at det som Statsforvalteren skriver i innledningen av kunnskapsgrunnlaget skal bli en realitet. Det er en risiko for at kommunes kritiske tjenesteleveranser vil bli berørt. Les den setningen igjen. Det er en risiko for at kommunens kritiske tjenesteleveranser vil bli berørt. Bare det i seg selv burde vært nok til å ta nattesøvnen fra alle ansvarlige, oppegående politikere. Men det gjør tydeligvis ikke inntrykk på Greni.

Senterpartiets stortingsrepresentant Heidi Greni er andre nestleder i kommunalkomiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB

Så da får vi gå dypere inn i kunnskapsgrunnlaget til Statsforvalteren og se på den sektoren jeg selv kjenner best: Helse og mestring. Jeg siterer ordrett fra rapporten, siden jeg mistenker at Greni ikke har lest den:

  • Det blir svært krevende å løse helse- og omsorgsbehovene i fremtiden med økende antall eldre med et mer komplekst utfordringsbilde. En større kommune vil være mer robust og ha mer fleksibilitet til å løse disse utfordringene enn en mindre kommune.

  • Spesialiserte og krevende tjenester basert på individuelle behov vil få store konsekvenser ved en deling. Det er risiko for at en ny Søgne og Songdalen kommune vil få utfordringer med å etablere tilstrekkelig grad av tilpasset tilbud på alle områder.

  • Utfordringen med å rekruttere nødvendig kompetanse i helse- og omsorgssektoren er tydelig allerede i dag. Mindre fagmiljø kan føre til ytterligere utfordringer med å rekruttere og dekke behovet for fagkompetanse.

  • Fagmiljøet for kommuneoverlegene vil bli svekket ved en deling. Mest utfordrende blir dette for en ny Søgne og Songdalen kommune.

  • Det vil ikke være mulig å gå tilbake til tidligere ordning for legevakt i Søgne og Songdalen.

Og slik fortsetter Statsforvalterens utredning. Side opp og side ned, sektor for sektor, og tjeneste for tjeneste. 271 sider med hvorfor deling er en veldig dårlig idé og svar nok på Grenis spørsmål om hva vi er redde for ved en deling.

Dersom vi legger til grunn samme deltakelse denne gangen, betyr det at i overkant av 7000 mennesker skal foreta et valg på bekostning av 115.000 mennesker i hele kommunen.

Men når kunnskapsgrunnlaget til Statsforvalteren er såpass klart og tydelig, så bør vel en folkeavstemming ikke være noe å frykte, mener mange. Og da kommer vi til det andre jeg er redd for.

La oss se litt på tallene. Antallet stemmeberettigede i Søgne og Songdalen er i dag rundt 14.000 personer. Ved forrige folkeavstemming var valgdeltakelsen på 51,8 prosent i Søgne og noe mindre i Songdalen. Dersom vi legger til grunn samme deltakelse denne gangen, betyr det at i overkant av 7000 mennesker skal foreta et valg på bekostning av 115.000 mennesker i hele kommunen. Det vil si at 6 prosent av befolkningen, som gjerne er styrt mer av følelser enn av fakta, skal ta en avgjørelse som vil få beviselige, alvorlige konsekvenser for tjenestetilbudet til de resterende 94 andre prosentene.

Da nærmer vi oss et mindretallsdiktatur, og det, Heidi Greni, er kanskje det jeg er aller mest redd for.

Hva mener du? Du kan sende et debattinnlegg til debatt@fvn.no

Innlegget må være minst 1000 tegn, og kunne stå for seg selv.

Les mer her om hvordan du skriver et godt debattinnlegg.