Dersom du spiser disse grønne potetene, kan du få følgende sykdommer og symptomer etter 8-12 timer. Du kan kjenne deg kvalm etter 30 min.

1. Diaré, 2. magekramper, 3. halsbrann, 4. hodeverk, 5. svimmelhet.

Ved alvorlig forgiftning kan lammelse og hallusinasjoner oppstå.

Derfor skal disse potetene kastes, da de er veldig giftige for både mennesker og dyr.

Solanin er også en nervegift.

En potet som nylig er smittet i lys, kan se normal ut, men kan fortsette å bli grønn i kjøleskapet.

Dette er et såpass alvorlig fenomen at det må tas hensyn til dette i lagring, både der de selger poteter og hjemme.

Det er lettest å se den grønne fargen på de hvite potetene.

Er dette noe dere i Mattilsynet kan ordne opp i? Jeg har selv plukket ut et par kilo grønne poteter på et salgssted.

Potetene må ligge i mørke fra produsent til salg, og de skal ligge i mørke der de lagres. Du som selger poteter, må la potetene ligge i mørke på butikken!

Ligger poteter fra utlandet i mørke på vei til Norge? Det bør lages nye regler for poteter, fra opptak til spising.

Hvor mye vet legene om dette? Jeg skulle gjerne visst hvor mange mennesker i Norge som går syke på grunn av solanin.

Jeg har lagt helt lyse poteter i kjøleskapet sammen med poteter fra gården. Etter 10 dager var de fra kjøpesenteret temmelig grønne der de lå i mørket. De fra gården var like fine.

Butikkene må lage lystette skap med dør som kan lukkes.

Jeg har selv sett 5 store kasser med poteter, som har elektrisk lys over.

Det er bra å la poteter ligge i små poser med lysstripe langs siden, men da med lysstripe som legges ned.

Det er så mange sykdommer hvor man ikke har en forklaring. Det er grunn til å tenke nytt om solanin.

Innlegget er forkortet. Red.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.