Politisk arbeid skjer gjennom mange kanaler. I Stortingssalen, ja. Men først og fremst gjennom systematisk arbeid opp mot regjering, inn i Stortingsgruppa og partienes øverste organ på Stortinget, gruppestyret. Kontinuerlig arbeid er nødvendig.

Sakene er oftest avklart før de kommer i salen, gjennom komitéarbeid og gruppebehandling. Forut for dette avklares saker gjennom kontakt med regjeringen og møte med aktører.

Medlemmer i de respektive komiteene gjør jobben sin før debatten i Stortingssalen. Posisjonen møter sine statsråder hver uke, ansikt til ansikt. En god anledning til å fremme regionens synspunkter. Spørsmål, interpellasjoner og representant-forslag er i hovedsak opposisjonens redskap. Det er gjennom disse de får statsrådene i tale. Og de kan arbeide gjennom andre representanter som sitter i de respektive komiteene. Ønsker jeg for eksempel å ta opp en sak om næringslivet på Agder, kontakter jeg mine folk i næringskomiteen eller så løfter jeg saken direkte inn til departementet, ber eventuelt om et møte og sammen finner vi løsninger som kan tjene saken best.

Agderbenken møter hver måned forskjellige aktører fra Agder i Stortinget/teams, pluss to hele dager hver sesjon på Agder. Jeg tror ingen har fått nei. Er det ikke plass en gang prøver vi å få plass neste. Jeg er derfor glad for at aktørene som ble intervjuet av Fædrelandsvennen om dette, bekrefter at vi er tilgjengelige og åpne for saker de er opptatt av. Det er å være på jobb.

Men det Ljøstad også synes å legge til grunn, er at det er politisk enighet om alle Agder saker. Det er det ikke. Dette er forhold benken samarbeider godt om og avklarer.

Agders politiske miljø lokalt og sentralt og næringslivet har vært forbilledlige når det gjelder å fremstå samlet. Derfor har det lykkes oss å få fengsler, veier, Mechatronic lab, Morrow, havvindsenter, hydrogen-satsing og ilandføring av kabler for å nevne noe, til vår region. Det politiske miljøet lokalt og Agderbenken står sammen om å løfte Agders saker. Nå er dette disse: Havvind, grønne næringer og nok og riktig kompetanse. Og ikke minst nok energi til å imøtekomme regionens behov. Vi har fått på plass Agderting to ganger i året på Stortinget. Det er et samarbeid mellom Agderbenken, KS Agder og fylkestinget. Nå i mai deltok Terje Åsland på dette møtet for nettopp å diskutere Agders behov innen havvind. Det er å være på jobb.

Og, ja. Vi har forskjellige roller i gruppene. At vi har to i presidentskapet betyr også at disse to sitter i gruppestyret i partigruppene. En god anledning til å melde inn behov Agder har. Vi er på jobb for Agder. Og vi vet at jobben aldri blir ferdig. Det er stadig mer å gjøre, kamper å kjempe og ja, selvsagt kan og vil vi forbedre oss! Derfor tar jeg initiativ til nye møter med aktørene.

For det er resultatene som teller. Og da er det slik, enten Ljøstad mener det er bra eller dårlig, at sakene avgjøres ikke gjennom å ha innlegg i Stortingssalen, men gjennom godt samarbeid med ordførere, fylkestingspolitikerne og aktører i landsdelen og iherdig og kontinuerlig jobbing opp mot beslutningstakerne. Det er jobben vår og den utfører vi hver dag.