Usikkerhetsmomentene om tidspunkter for videre framdrift i denne prosessen blir det i stor grad opp til bystyret i Kristiansand å avklare. De kan fatte vedtak om når en folkeavstemning/innbyggerhøring kan avholdes. Det samme gjelder tidspunkt for når bystyret skal behandle og gi en uttalelse om resultatet av folkeavstemningene/innbyggerhøringene. Med andre ord kan Kristiansand bystyre bestemme om de vil få saken endelig avgjort rimelig raskt, eller om en lengre tidsplan velges. Hvilken plan de velger, vil fortelle oss mye om de respekterer folkets vilje eller ikke.

Slik ser prosessen ut:

1) Regjeringens instruks om konsekvensutredningen er at «Innbyggerne i Søgne og Songdalen skal ha et godt grunnlag når de skal si sin mening om saken». Vi ser fram til Statsforvalterens framlegg den 18. januar. Kanskje Dagfinn Haar i den vil finne svar på noen av spørsmålene han stilte i avisen torsdag, med overskriften Til dere som vil ha Søgne tilbake, hva med bemanning?

2) Vi vet at innbyggerne i Søgne/Songdalen skal få sin folkeavstemning/innbyggerhøring. Vi vet bare ennå ikke når og hvordan. Kristiansand bystyre kan stemme mot en folkeavstemning eller de kan si ja og fatte vedtak om når en folkeavstemning skal avholdes. Hvor lenge skal de la innbyggerne og de kommuneansatte vente? Bystyret kan allerede nå fatte vedtak om at de vil gjennomføre en folkeavstemning.

3) Når resultatet av folkeavstemningene/innbyggerhøringene foreligger, har Kristiansand bystyre en uttalerett om Statsforvalters utredning/kunnskapsgrunnlag og resultatet av folkeavstemningene/innbyggerhøringene. Det er ennå ikke satt noen tidsfrist for når en slik eventuell uttalelse må komme.

4) Når en eventuell uttalelse er ferdig, sender bystyret i Kristiansand den over til Statsforvalter. Bystyret kan velge å ikke uttale seg. Dersom bystyret i Kristiansand uttaler et nei til deling av kommunene, må saken legges fram for Stortinget, etter en innstilling fra Kommunal- og distriktsdepartementet. Bystyret har med andre ord mulighet til å forsinke eller få fart på denne prosessen. Av hensyn til å gjenopprette tilliten til lokaldemokratiet, respekten for innbyggerne som ikke ble lyttet til i og av hensyn til de kommuneansatte, som ønsker en avklaring, håper vi at bystyrerepresentantene i Kristiansand vil bidra til en positiv og løsningsorientert prosess framover.

Bystyret har med andre ord mulighet til å forsinke eller få fart på denne prosessen.

5) Statsforvalter skriver så sin tilrådning om kommunedeling og sender den til Kommunal- og distriksdepartementet.

6) Kommunal- og distriktsdepartementet fatter på dette grunnlaget en beslutning om Søgne/ Songdalen igjen skal få bli selvstendige kommuner eller ikke.

Vi vet at resultatene av folkeavstemningene/innbyggerhøringene vil veie tungt i denne beslutningen.

Er du klar til å avgi din stemme? Hva trenger du å vite før du bestemmer deg?

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.