Vi vil veldig gjerne opplyse om hvordan vi jobber. Men skal det forventes at vi har full oversikt over saker på stående fot når media ringer?

Uttalelser i straffesaker krever forberedelse. Vi må sette oss inn i straffesaken og snakke med de som kjenner den best. Alle disse er nødvendigvis ikke på jobb i helgene.

Det aktuelle skadeverk skjedde 1. desember. Politiet mottok anmeldelsen på forholdet fredag 9. desember. Den ble først registrert i systemet vårt mandag 11. desember. Det er derfor naturlig at vi lørdag ikke har mulighet til å dele saksopplysninger til media.

Politiet i Vennesla og Iveland har over en lengre periode fått en del henvendelser angående hærverk og utfordrende ungdom i Vennesla kommune. Nevnte artikkel skaper et inntrykk av at politiet ikke følger opp forholdene og ungdommene. Debattinnlegget fra Aanensen søndag støtter opp om dette. Det er så feil som det kan få blitt!

Lokalt legger vi ned utrolig mye tid og arbeid på dette. Det har vi gjort i lang tid, og det er også noe vi prioriterer høyt. Jeg har ansatte som både stiller opp på møter på fritiden, og har lange telefonsamtaler med både foreldre og barn utenom arbeidstid.

Lokalt legger vi ned utrolig mye tid og arbeid på dette. Det har vi gjort i lang tid, og det er også noe vi prioriterer høyt.

Kriminalitetsforebygging er i liten grad synlig eller målbart. Vi kan vise til antall oppklarte vold- og voldtektssaker. Vi kan si hvor mange forelegg vi har utstedt og hvor mange ruskjørere vi har stanset. Men vi kan ikke si hvor mange slåsskamper vi har forebygget, eller hvor mange skadeverk vi har unngått. Heller ikke hvor mange nakenbilder som ikke har blitt delt eller hvem vi har forhindret i å bli kriminelle.

Sopita Topland viser den ødelagte matvogna. Foto: Aleksandra Koslka

Politiet følger opp aktuell ungdom, i samarbeid med barnevern, kommune, ungdomsklubber, skole osv. Oppfølgingen skjer via kjernegrupper, bekymringssamtaler, samtaler med foreldre og tverrfaglige samarbeidsmøter. Det er som regel flere slike møter hver uke. På møtene diskuteres forskjellige tilpassede løsninger for den enkelte ungdom, og i noen tilfeller også for hele familien. Der vi ser behov for at andre kobles på, blir dette gjort. Dette kan for eksempel være tiltak som MST (multisystemisk terapi), som er et behandlingstilbud for familier med ungdom med alvorlige adferdsvansker.

Hvis de som utøver kriminaliteten er under 15 år, er de under den kriminelle lavalder. Det betyr at de ikke kan straffes for det de gjør. Vi kan ikke pågripe dem, og vi kan ikke sette dem i fengsel.

Det er viktig å understreke at det er forskjell på barn og voksne når det gjelder politiets muligheter for reaksjoner. Hvis de som utøver kriminaliteten er under 15 år, er de under den kriminelle lavalder. Det betyr at de ikke kan straffes for det de gjør. Vi kan ikke pågripe dem, og vi kan ikke sette dem i fengsel. Vi oppretter straffesaker og etterforsker dem. Dersom den kriminelle er under 15 år, vil disse sakene bli henlagt. Slik er loven. Andre tiltak, som nevnt over, må iverksettes.

Forebygging av kriminalitet er et ansvar som politiet har, det er til og med nedfelt i lov. Dette er et ansvar jeg mener vi tar fullt ut. Jeg mener at vi, sammen med Vennesla kommune, virkelig gjør alt vi kan for å hjelpe disse ungdommene og deres familier.

Til tross for iherdig innsats, vil kriminalitet likevel oppstå. Kriminalitetsforebygging er et samfunnsansvar. Det betyr at alle må bry seg. Det betyr at foreldrene til ungdommen må ta ansvar. Det betyr at foreldrene til vennene til ungdommen må prøve å hjelpe til. Det betyr at lærere og alle voksne må gjøre det de kan for å bidra til forebygging av kriminalitet i samfunnet.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.