Det er stor økonomisk aktivitet rundt etablering av et datasenter, og de to siste kronikkene dreier seg mye om dette.

Den første kronikken kom 12. august og var undertegnet av tre næringslivsledere anført av adm.dir. Øystein Eriksen Søreide i Abelia.

Den siste kom på trykk 7. september og var skrevet av ordføreren og kommunaldirektøren i Vennesla kommune.

Disse to kronikkene dekker imidlertid bare en del av den debatten jeg var med på å dra i gang. Derfor kommer jeg med en sluttkommentar.

I juli reagerte jeg på hemmeligholdet rundt senteret på Støleheia. Aktuelle kunder her er tek-gigantene Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple og Microsoft. Disse amerikanske datagigantene er kjent for å betale lite skatt ved å flytte penger fritt over landegrensene, noe som ofte fører til en lav skatteprosent i land der de opererer.

Parallelt refererte jeg til et forslag fra den frivillige organisasjonen Tax Justice Norge som arbeider for et mer demokratisk og åpent skattesystem. Denne organisasjonen sendte i januar et innspill til regjeringas arbeid med å revidere datasenterstrategien i januar der de påpekte det uheldige med at en stadig flere datasentre og annen samfunnskritisk infrastruktur er eid gjennom land som tillater skjult eierskap.

Noe annet jeg tok opp var Gravråks uttalelse om at regionen vår fortsatt har et kraftoverskudd og at datasentre er en del av en grønn omstilling.

Å hevde at Agder har et overskudd på kraft er urimelig overfor både privat- og bedriftskunder som erfarer at regionen vår har høyere kraftpriser enn resten av landet. Jeg forstår at all databruk krever energi, og det er ikke så enkelt som at datainformasjon lagres høyt oppe i skyene. Med økende bruk av kunstig intelligens, flere videoer og mer strømming vil energibehovet øke framover, og dette behovet må selvfølgelig konkurrere med andre viktige samfunnsinteresser.

Jeg syns at Bulk bør være mer åpne om hvor mye elektrisk kraft de bruker og hvor mye kraft de vil trenge framover. Utbygging av ny og mer kraft i Norge er en stor utfordring, og det hadde vært interessant å vite hvor mange vindmøller som kreves for å dekke kraftbehovet ved neste byggetrinn på Støleheia.

Det hadde selvfølgelig ikke vært et populært forslag å kreve at dette økte kraftbehovet skulle dekkes gjennom utbygging av ny energi i Vennesla. Ifølge en NRK-reportasje sist uke planlegger Google et gigantisk datasenter i Skien. Google vil produsere sin egen karbonfrie strøm, og de virker mye mer åpne om sine planer enn det Bulk er. Planen er å øke produksjonen av strøm ved dette datasenteret opp til 500 MW. Dette tilsvarer bygging av nærmere 130 nye vindturbiner.