De seneste dagene har Fvn vært veldig aktive om å skrive om skolenes tilstand. Vi har sett artikler fra både Slettheia skole og Vigeland ungdomsskole.

Slettheia skole som ble omtalt i Fvn denne uken, var jeg så heldig og fikk selv besøke i forrige uke. Du verden for en opplevelse. Hadde jeg ikke visst at jeg var i Kristiansand så ville jeg ha tippet at skolen lå i Øst-Europa.

Inventaret var fullstendig utradert. Musikkutstyret fra 80-90-tallet. Mye av utstyret er donert selv av lærerne da skolen ikke får utstyr. Møllspiste kontorstoler som lærerne brukte på lærerværelset. En stol jeg fikk se var sydd sammen med et filtstykke for at skumgummien ikke skulle komme helt ut. 6 lærere sitter som sild i en tønne når de skal gjøre annet arbeid utenom undervisningen.

Jeg måtte faktisk begynne å le da jeg så det med egne øyne fordi det var uvirkelig.

Så å si alle pultene jeg så var tagget i stykker. Skolen er fra 1968, og jeg hadde ikke blitt overrasket om noen av møblene fortsatt er fra den tiden.

Luftkvaliteten tviler jeg er innenfor det anbefalte område. For å si det sånn, det luktet i hvert fall friske blomster på flere av rommene. Omkledningsrommet på SFO var nok det verste. Her luktet det sur kjøkkenfille. Slettheia skole er ikke Kristiansands verste skole, men den ligger litt under snittet. Mange skoler er verre. Jeg har lyst til å besøke flere skoler, blir du med meg?

Jeg har stilt meg spørsmålet, hva om vi hadde hatt slike fasiliteter til våre ansatte, hadde vi klart å tiltrekke oss god arbeidskraft? Jeg tror det hadde vært komplisert og vanskelig.

Men det var også noe positivt med besøket på Slettheia skole. Det var menneskene.

De har vel fått litt galgenhumor med årenes løp, når alt rundt dem ser ut som en skole i Moldova. De forsøkte å gjøre det beste ut av det de har. Det er bra.

Og så må jeg også nevne uteområdet på skolen. Helt utrolig. Min vurdering var at 100 prosent av lekeapparatene er litt til veldig ødelagte. Det så ikke ut som noe var helt i orden. Og det er ikke så rart heller, for det finnes nesten ikke penger til vedlikehold i Kristiansand.

Kristiansand bruker 1 million kroner til vedlikehold fordelt på 42 skoler og 35 barnehager. Det tilsvarer ca 12.500 kroner pr skole/barnehage i snitt. Det er ikke veldig imponerende, synes jeg.

Bør vi ikke gi mer her? Eller er 1 million nok?

Vigeland Ungdomsskole fra Lindesnes ble omtalt i Fvn fredag. 5000 kroner årlig har skolen å rutte med til 234 elever på kunst og håndverk.

Dette er en annen form for kunst og kultur som jeg har stor sans for.

Se for deg et barn som har lært seg å strikke en lue. De er stolte og glade for at de har mestret det store kunstverket å strikke. Men så får disse barna beskjed om å ødelegge luen fordi skolen ikke har råd til å kjøpe inn mer garn. Det er bare skammelig, og det gjør meg sint.

Jeg kan selv huske når jeg kom hjem med ting jeg lagde på håndarbeid og gav til mine foreldre til julegaver. Spenningen av å se mamma og pappa åpne gaven med påfølgende oppmerksomhet.

«Å så flott Einar, har du laget dette?»

En magisk opplevelse som jeg unner alle barn å oppleve. Det å få skryt for noe man har mestret.

Hvordan havnet vi her?

Vi har kun x antall kroner til rådighet hvert eneste år til innbyggerne i byen, og det er politikerne som bestemmer hvordan dette skal prioriteres. Noen partier vil ikke røre i for eksempel finkultur, mens andre ønsker å ta mer fra finkultur og bruke på «kunst og håndverk» i skolen som er en annen type kultur.

Det er finkulturen som jeg synes får for store deler fra felleskapet.

Begge deler er kultur, men jeg heier mer på kunst og håndverk i skolen fremfor finkultur. I en optimal verden så bør vi ha alt. Men så lenge dette ikke er mulig, så må vi prioritere.

Hver og en må selv vurdere hva man mener er best for fellesskapet når man stemmer.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.