Realiteten er at det er et veldig forenklet regnestykke. Et regnestykke som tar utgangspunkt i at vi skal kutte eiendomsskatten med en promille. Sannheten er at da Arvid Grundekjøn fra Høyre tok over som ordfører i 2011, var eiendomsskatten på 7 promille. Siden den gang har vi kuttet skatten jevnt og trutt sammen med våre borgerlige venner.

I dag betaler en gjennomsnittlig bolig i Kristiansand på 120 kvadratmeter en eiendomsskatt på 4050 kroner i året. Om eiendomsskatten var på 7 promille slik den var i 2011, ville det kostet 13.500 i året for samme bolig. Det utgjør en forskjell 9450 kroner i året. Det viser 788 kroner i måneden.

Siden den gang har Høyre i regjering sammen med våre regjeringspartnere med Fremskrittspartiet i spissen også krympet kommunens handlingsrom til å skattlegge egne innbyggere. Og derfor er det ikke lenger mulig å øke eiendomsskatten til mer enn 4 promille. Om Arbeiderpartiet vinner valget og skal danne flertall med både Rødt og SV som aktivt går inn for å øke eiendomsskatten, er det grunn til å frykte at vi igjen kryper opp mot lovens makssats. Med 4 promille i eiendomsskatt ville den samme boligen som i dag betaler 4050 kroner i året, få en økning til 7714 kroner. En økning på 3664 kroner i året. Det utgjør 305 kroner i måneden.

Arbeiderpartiet burde derfor slutte å bagatellisere reduksjon i eiendomsskatt som et viktig tiltak. Og det er verdt å minne velgerne på at Arbeiderpartiet aldri har gått inn for reduksjon i eiendomsskatten, og at det uten borgerlig flertall ville vært dobbelt så høy eiendomsskatt i Kristiansand. Det betyr noe for lommeboken din hvem som styrer.

Eiendomsskatten er en usosial skatt som rammer flatt uavhengig av inntekt. Arbeiderpartiet lovet før stortingsvalget i 2021 at det skulle være vanlige folks tur. Det har de på mange måter fått rett i. Det har blitt vanlige folks tur til å få dårlig råd. Minstepensjonister som bor i en bolig med relativt høy markedsverdi, men med lav månedlig inntekt, har nå fått betydelige problemer med å betjene lånet. Småbarnsfamilier som akkurat har klart å komme inn i boligmarkedet, opplever nå at rentene er en stor utfordring samtidig som prisene ellers i samfunnet også øker.

Da må vi gjøre hva som står i vår makt for å gi alle oss som bor i Kristiansand mulighet til å beholde mer av egen inntekt.

Reduksjon av eiendomsskatten er et treffsikkert tiltak og et viktig grep for å gi våre innbyggere en mer romslig økonomi i hverdagen. Det er velferd det også.