I mer enn 20 år har folk i Norge ment, og erfart, at Energiloven av 1990 var feil. Et politisk feilgrep som ikke har tjent oss godt og som må rettes opp. Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke rette opp feil, og tar fra oss troen på politikk.

Skriften på veggen er tydelig nok, men makta vil ikke akseptere budskapet fra befolkningen. Det er folket det er noe galt med. Det var Arbeiderpartiet som etter krigen bygde ut det moderne Norge. Vannkraften var, og er, ryggraden i det moderne Norge. Derfor er det en gåte hvorfor Ap har kapitulert for markedskreftene. De overlater all styring av strømmen til EUs direktiver og ACER. Nå skal en energikommisjon løse flokene. 15 medlemmer skal levere løsninger. 9 representerer kraftbransjen/industrien og økonomi, ingen «vanlige folk» er funnet verdige.

Kommisjonen ville ha innspill. Det kom 128 i alt, 39 er fra privatpersoner. Det overrasker vel ingen at kraftprodusentene og deres allierte, alle som en, lovpriser markedet. De innrømmer noen skjønnhetsfeil, men vil ikke ha noen innblanding. Staten får heller drive med sosialstøtte når det er påkrevd. Privatpersonene er stort sett forbannet. Mange vil ha forutsigbarhet og statlig kontroll. (Det vil også et lokalt Sp-lag). Anbefalingene fra kommisjonen ventes på med spenning.

Olje- og energiminister Terje Aasland prøver å gi inntrykk av at vi har full kontroll (Altinget 13.12.). Han lister opp 8 punkter som skal bevise det. Det er 8 punkter som er selvsagte, men som ikke har noe med den allmenne, vanlige oppfatning av full kontroll, nemlig priskontroll. Nå er det jo-jo priser og høye priser. Ingen trygghet, ingen forutsigbarhet. Slik har det vært i mer enn 20 år!

«Se, lytte, forstå.» Det var finansminister Vedums ord i finanstalen 8.11.21. «Nå er det vanlige folks tur.». Men finansminister Vedum er ikke Sp-leder Vedum. Fra å ha støtte hos mer enn en femtedel! av velgerne, er han og partiet i ferd med å forsvinne ut av Stortinget. Sånn går det når egne løfter glemmes. Det er ikke lurt å gjemme seg bak ryggen på en statsminister og et parti som heller vil skinne i Brussel. Regjeringen Ap/Sp kan ikke unngå å se eller høre folkets forbannelse over strømprisene. Forstå det gjør de og. Likevel velger de å være «kjerringa mot strømmen». Dere, befolkningen, tar feil! Vi og markedet har rett. Slik drukner alt det andre Ap og Sp har fått til, frosset ut av manglende vilje til å gjøre noe varig med strømprisen.

Strømregningen for desember ligger an til å bli tidenes største. «Alle» sjekker sine apper. Når lønner det seg å koke kaffe, dusje, vaske tøy osv. Hvor kaldt tør vi ha det. Til og med renta er påvirket av strømprisen og været. Det er ikke noe fornuft i at det skal være slik. De som styrer landet er folkevalgte! Et enkelt ønske for det nye året, fra folket – til de folkevalgte: Stå opp for de som har valgt dere, ta ansvar og gi oss strømpriser vi kan akseptere.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.