Men i tillegg til kjønnsdrift, så beskjeftiget vi oss også med andre ting. Vi lagde mye av det vi trengte i det daglige. Riktignok hadde vi ikke så store behov, men vi produserte selv alt fra kjøtt, flesk , melk, poteter og sild. Så laget vi etter hvert også komfyrer, kjøleskap, vaskemaskiner, radioer og tv-apparater, jern, stål, aluminium, handelsskip og med tiden oljeplattformer og avanserte våpensystemer. Til og med tekstiler og klær lagde vi selv.

Så ble det nye tider hvor vi kunne utnytte våre ufattelige naturressurser til egen fordel og la folk i utkantstrøkene gjøre jobben. Men finnene kunne gjøre det enda billigere og etter det Thailand, India, Filippinene og de baltiske stater. Og nå Kina. Alt fra sjampinjonger på boks til hagemøbler og monstergriller kjøper vi derfra for å kjøre det til resirkulering kort tid etter.

Kan vi greie oss med litt mindre?

Uansett så er det veldig mange som jobber hardt og til lav lønn for at vi kan unne oss alt dette. Samtidig er det noen få som høster gigantiske fortjenester. Helt unorsk! Allikevel er det noen få nordmenn som også høster slik. Dette må vi umiddelbart få skattlagt skikkelig, ja nå skal rikingene tas. De har jo så de greier seg godt i det daglige. Egne fly og usmakelig store lystyachter og hyttepalass vekker ingen sympati blant folk, i verste fall misunnelse.

Nå kommer jeg til mitt enfoldige poeng: Vi må tenke ut et skattesystem som belaster personen som tar ut gevinsten og ikke bedriften som genererer inntekten. Jeg leser i DN at Aker måtte betale ut ca. 1 milliard i utbytte bare for at Røkke skal få betalt sin formuesskatt på ca. 600 millioner. Hadde en kineser vært hovedeier i Aker så hadde han fått kr 0,00 i formuesskatt og Aker kunne gitt et utbytte som var bedriftsøkonomisk forsvarlig.

Så takk til Røkke for at han flytter til Lugano! Kanskje skattekommisjonen kan komme på noen ideer som gjør det mulig for bedrifter i Norge å ha norske eiere? Vi kan jo håpe.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.