I den forbindelse gjør han noe jeg betrakter som det mest lurvete man kan gjøre i en debatt, nemlig å tillegge noen et motiv de ikke har og synspunkter de ikke har gitt uttrykk for (Fædrelandsvennen 10. september). Ifølge Olsson vil jeg ha «ro» i abortdebatten, men hvor tar han dette fra? Ikke fra mitt innlegg! Er det hans evne til å lese norsk som er problemet, eller har han andre motiver?

I uttrykket «timeout» ligger en erkjennelse av at man i en gitt situasjon bør sette seg ned, puste med magen og reflektere over om det ikke er behov for en litt annen strategi enn den man har fulgt i det siste. Det mener jeg KrF bør unne seg i abortdebatten, i kjølvannet av hvordan abortsaken ble brukt i debatten om partiets linjevalg. Med Ropstads påstand om en «historisk mulighet» til å endre abortloven oppnådde man ikke annet enn å sette hele abortdebatten, og med den en skjør «borgfred» gjennom mange år, i spill. Det eneste man oppnådde var en kosmetisk endring av abortloven som er uten noen praktisk betydning og som et stort flertall i Stortinget har gjort klart at lever på lånt tid.

Når man fra ledende politikere i KrF, som fylkeslederen i Agder, prøver å gi inntrykk av at KrF er på offensiven i abortsaken, gjør man den kardinalfeil å gamble med at den politiske hukommelsen er kort. I abortsaken er den ikke det; noe ikke minst KrF selv har bidratt til. Derfor var et sjokk for mange av oss å registrere den kyniske bruken av nettopp abortsaken som man så i linjeskiftdebatten. Basert på det som framstår som uforpliktende smalltalk mellom daværende statsminister og daværende nestleder i KrF gikk sistnevnte høyt på banen med sitt «historisk mulighet»-argument; en påstand han måtte vite det ikke var politisk flertall for.

Når det gjelder parti-cv, tror jeg at jeg matcher dr. Olsson med god margin. Jeg har vært lokalpolitiker for KrF i flere perioder og jeg var ansatt ved partikontoret i 12 år. Der jobbet jeg blant annet med argumentasjonen i abortdebatten og med de ulike forslagene partiet la fram i Stortinget, nye forslag i hver periode. Disse forslagene var ikke spesielt populære, men de andre partiene hadde respekt for engasjementet. Denne respekten fikk et skudd for baugen i «linjedebatten». Bare av den grunn kan en timeout være en klok strategi nå. Det er noe annet enn «ro», dr. Olsson, det er strategi.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.