Jeg skreiv i en kronikk i Fædrelandsvennen mandag 24. april følgende om hvordan sjefen for USAs største bank JCMorgan Chase, Jamie Dimon, har prøvd å stoppe bankkrisa fra å utvikle seg videre:

«Banken prøver nå å stoppe kollapsen i det amerikanske banksystemet. Dimon gikk i spissen for å samle 11 banker for å redde den kriserammede banken First Republic Bank som fikk tilført 30 milliarder dollar i innskudd.»

Men redningsaksjonen ser ikke ut til å hjelpe. Dagen etter kronikken, 25. april, meldes det fra Wall Street at First Republic Bank  falt 49,37 prosent til 8,10 dollar pr. aksje etter at det ble kjent at selskapet vurderer å selge mellom 50 til 100 milliarder dollar i langsiktige investeringer og pantelån som en del av en større plan for å forbedre sin økonomiske situasjon.

På Bankrate blir First Republic Bank plassert som den 14. største banken i USA. Den har hovedkvarter i San Francisco. Den har 89 filialer i USA. Den er på størrelse med DNB.  Innskyterne er i ferd med å ta ut innskuddene i banken. I første kvartal tapte banken 102 milliarder dollar  i innskudd.  Over 95 prosent av bankens markedsverdi er utradert siden bankuroen i mars .

«Wall Street on Parade» skriver (oversatt av ChatGPT):

«Per 31. desember 2022 hadde First Republic Bank $176,47 milliarder i innskudd. Ved utgangen av første kvartal, 31. mars 2023, hadde banken falt til $104,474 milliarder i innskudd. Men denne summen inkluderer «redningsinnskuddene» på $30 milliarder fra de store bankene på Wall Street som ble tvunget av finansminister Janet Yellen og JPMorgan Chase-sjef Jamie Dimon til å plassere midlene i First Republic. Trekker du fra disse $30 milliardene, har First Republic Bank bare $74,474 milliarder i innskudd fra virkelige kunder per 31. mars 2023.»

Etter at aksjekursen ble halvert, vil det være sannsynlig med at de resterende innskuddene forsvinner i et «Bank Run». Banken har vært i forbindelse med myndighetene.

Men amerikanske banker er generelt sett i dårlig form. 21. april nedgraderte byrået Moodys kredittvurderingen til 11 amerikanske banker, og satte fem til under overvåking. Bankinvestor Arne Fredly bekrefter bankenes problemer i et intervju med DN 24. april: Han mener europeiske og amerikanske banker lider under ekstrem dårlig ledelse, «gale incentiver, herunder syke lederlønninger og elendig regulering».

«Man kan si det er et rigget system. Mange av bankene driver rett og slett ikke med det vi tenker på som vanlig bankdrift, og mange av regionalbankene i USA fremstår som hedgefond med dårligere forvaltere,»  sier han.

Det er bare å følge med, ting utvikler seg fort. Igjen et tegn på at det globale finanssystemet kan være i ferd med å rakne med de enorme konsekvenser dette til få for den globale økonomien.