Svaret er enkelt. Fra sagaen.

I forbindelse med å greie ut om «begrepet Sørlandet» og hvordan betydningen av dette eventuelt hadde forandret seg fra da Vilhelm Krag kom med forslaget i 1902 – og hva han måtte ha ment med det – gikk jeg også gjennom «Norges kongesagaer» (Gyldendal 1979, 1-4). Der registrerte jeg systematisk bruken av «Agder» og «egder» og hvilken sammenheng disse begrepene stod i. «Agder» var brukt hele 28 ganger og «egder» 10 ganger.

Ljøstad, for å si det kort ut fra den ovennevnte og sammenhengen: Det er ingen tvil om at alle som bor på Agder, ved kyst eller innland, kan kalle seg «egder». Og i sagaen heter det aldri «i Agder», men alltid «på Agder». Seks ganger er det nevnt. Hvorfor det da heter «Universitetet (Høgskolen) i Agder» husker jeg ble diskutert i sin tid, uten at jeg deltok. Men jeg syntes nå det var veldig gildt å få et universitet, til stor glede og nytte for alle på Agder.

Men til ditt spørsmål: Preposisjonen «på» stammer altså fra sagaen, jf. Jostein Andreassen: «Begrepet Sørlandet – en historisk oversikt» (1993, side 185 ff.).

For øvrig: Det fortelles at Vilhelm Krag etter hvert ble lei av å stadig måtte svare på det underlige spørsmålet «hvor langt går nå egentlig det Sørlandet ditt innover i landet?» Da skal han ha svart med goddag mann økseskaft: «Sørlandet går så langt inn i landet som det tar en bonde å holde seks flasker Rhinsvin kalde, når de fraktes på en kjerre en varm sommerdag.»

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.