Spør hva de kan gjøre for at vi kan få billigere strøm her i NO2 utenom det å klage på regjeringa. For: •Å Energi Vannkraft har 72 kraftverk i vår region som produserer 11,3 TWh med strøm. Det er strøm nok til 700 000 boliger. •Arne Thomassen og KIKS (www.konsesjonskraft.no) disponerer «bare» ca. 900 GWh, strøm nok til ca. 40 000 husstander, eller tilsvarende ca. 16 stk. Fennefoss kraftverk. Felles for begge er at mesteparten av krafta selges via de privateide strømbørsene for å oppnå høyest mulig pris.

Regjeringa har gjort og gjør sitt: Næringsminister Vestre og regjeringa presenterte for ca. ett år siden, en fastprisordning der de oppfordrer til at deler av krafta tas av børsen og selges som rimelige 3, 5 og 7 årlige fastprisavtaler direkte til bedrifter og selskaper.

Regjeringa har også sørget for å vedta en egen gunstig, forutsigbar skatteordning for disse fastprisavtalene der salgsprisen legges til grunn. Både Steffen Syversen og Arne Thomassen har gått ut i media og hevdet at de må følge lover og regelverk, og at de derfor ikke selv kan bestemme prisen på krafta de selger. Det er ikke tilfelle. For med «Vestre-avtalen» kan kraftselskaper prise fastprisavtaler så lavt de ønsker! (Se: Finansdepartementet)

Prisene må riktignok være forretningsmessig forsvarlige, men da er det viktig å huske at produksjonskostnadene for vannkrafta og innkjøpsprisen for konsesjonskrafta er ca. 12 øre, og at KIKS i perioden 2016-2020 i snitt fikk ca. 28 øre for konsesjonskrafta og Agder Energi ca. 30 øre for sin kraft. Og etter det jeg kan huske så var kraftverkseierne og konsesjonskrafteierne også ganske fornøyd med utbyttene i den perioden. Dere strøm-hærførere bør også påpeke overfor Syvertsen og Thomassen, at med slike «kortreiste» fastprisavtaler direkte til bedrifter og selskaper, så unngår vi effekten av både strømspekulanter, ACER, flaskehalser og utenlandskabler.

Dere bør også spørre Syvertsen om ikke fastprisordningen gir rom for at Å Vannkraft også kan selge slike fastprisavtaler «billig» til Å Strøm, slik at de igjen kan selge videre forskjellige «billige» strømpakker til oss vanlige sluttbrukerne.

Dersom Syvertsen og Thomassen svarer med at de er pålagt av eierne til å selge krafta til høyest mulig pris, bør dere spørre Arne Thomassen om han vil være med å påvirke alle fra Høyre og andre politikere som nå skal møte på eiermøtene i kraftselskapene og i KIKS, til å gjøre noe med det. For nå skal de nyvalgte kommune- og fylkespolitikerne velge de som skal stille på eiermøtene, og de utgjør flertallet. Eiermøtet kan instruere styrene og konsernledelsen til å selge strømmen billigere og eventuelt også dempe de høye lønningene til direktørene og traderene, slik næringsminister Vestre gjorde overfor Statskraft.

Dere strøm-hærførere bør også stille spørsmål om ikke måten både Å Energi og KIKS i dag pris sikrer/selger strømmen på, på de finansielle børsene som Nasdaq, er en av hovedårsakene til at vi fortsatt sliter med høye strømpriser her i NO2.

Risikostrategien går ut på å spre risikoen/selge krafta over flere år. KIKS beskriver sin strategi under risiko i årsmeldinga: Så en stor andel av 2024-krafta er da prissikra/solgt til 2021-, 2022- og 2023- priser, da prisene var svært høye. Så en slik måte å prissikre på, som kanskje er mest vanlig der hvor det er stor magasinkapasitet, gir etterdønninger med høyere priser i flere år fremover.

Men det gjør at KIKS får rekordstore inntekter. For 2023 er utbetalingsprognosen på kr. 1 0010 300 000, der Agder fylkeskommune alene er forvente å få utbetalt kr. 518 000 000! (Se: Utbetalingsprognose for 2023). I 2024 kan de sikkert forvente de samme høye inntektene som er ca. fire – fem ganger høyere enn i perioden frem til 2020.(se. graf) En annen ulempe med å prissikre/selge krafta på børsen, er at en ikke har oversikt over hvem som til slutt sitter med kontrakten. Derfor kan krafta godt ha endt opp som dyr strøm til slakter Eide i Lillesand eller den kan ende opp med å bli sent gjennom utenlandskablene.

Med å prissikre krafta med fastprismodellen, så vet alle hvilken pris og overskudd/utbytte en skal forholde seg til, og en vet hvor krafta ender! Jeg håper at en alvorsprat med Steffen Syvertsen og Arne Thomassen gir resultater slik at dere slipper alt styret med gule vester og Oslo tur. Jeg tror heller ikke at regjeringa kan bidra med noe på kort sikt. Evt. må de bruke mer av fellesskapets penger på mer strøm- støtte. Men ville ikke det være dobbeltmoral – særlig hos de som stikker av med de store pengene her lokalt?