Dét fordi regjeringen tar steget og anerkjenner tennene som en del av kroppen og fordi det har store innvirkninger på oss unges lommebok.

Eksempelvis kan borring av hull og rotfylling utgjøre flere tusen kroner i utgifter, men med Arbeiderparti-regjeringens innføring av 75% rabatt reduseres slike regninger til noen hundrelapper.

For oss studenter og unge generelt er dette noe som senker terskelen for å sjekke sin egen tannhelse, og forbedre den. Flere av oss mellom 21 og 24 kunne tidligere oppleve at en tannlegeregning kostet en halv månedsleie, men at den nå kun koster en brøkdel.

Derfor reagerer jeg når Høyres nestleder, Henrik Asheim, i Politisk kvarter begrunner Høyres forslag om å fjerne denne rabatten med «du og jeg kan betale litt mer for å gå til tannlegen».

Slike argumenter tyder på en stor avstand mellom Høyre og Asheims kunnskaper om realiteten for mange studenter og unges økonomi. 1500kr kan alene finansiere matbudsjettet en hel måned. Det er også viktig å få med seg at Høyre mener fattige studenter gjerne kan betale mer, men at landets aller rikeste skal betale mindre.

Sett i sammenheng med at posisjonen i Agder, med Høyre i spissen, også har foreslått å legge ned mange av tannlegekontorene her i Agder så ser vi et tydelig skille mellom hvem som prioriterer de av oss som trenger det mest. For ikke vil Høyre bare gjøre tannlegetjenester 300% dyrere for oss unge, men de vil at unge på bygda skal ha enda lengre reisevei til nærmeste tannlegekontor i tillegg.

Jeg er glad for at Arbeiderpartiet prioriterer unges tannhelse og jeg gleder meg til ytterligere utvidelse av tilbudet. Jeg er også stolt over at Arbeiderpartiet her i Agder har kjempet og vil fortsette å kjempe for de desentraliserte tannlegekontorenes eksistens.