Alle hadde plutselig hund, og anskaffet seg katter fordi det ble «in». Nå som vi knapt hører noen snakke om korona og livet er tilbake til normalt, ser vi konsekvensene.

Etter en stund var det ikke bare gøy, og litt vel mye ansvar, å ha kjæledyr. For hvordan skal man komme seg til Syden når ingen kan passe katten? Nei, da er det vel lettest å bare kvitte seg med den.

Det er blitt alt for enkelt å sporløst kvitte seg med kjæledyr. For hvert år som går, blir dumping av kjæledyr et større og større problem. Heldigvis er de aller fleste kattene i Norge ID-merket, så man kan spore seg tilbake til hvem som eier dem. Dessverre er det nesten alltid dem som ikke er merket, som blir dumpet.

Når det ikke kan bevises at det er noen som eier dem, er det alt for lett å skrive fra seg alt ansvaret og nekte. Om dette skjer, har dyrevernet null grunnlag for å ansvarliggjøre noen, og dyrene ender ofte opp med å måtte bli avlivet.

Dette problemet har en utrolig enkel og åpenbar løsning, som hadde sikret at antall kjæledyr som blir hensynsløst dumpet, blir kraftig redusert. Ved å gjøre ID-merking av katt obligatorisk, hadde vi gjort det mulig å spore oss tilbake til eiere som ikke tar ansvar. Både i grove tilfeller av dyremishandling, men også i vanlige saker med bortkomne dyr vil dette være nyttig.

For de aller fleste vil ikke dette tiltaket merkes i hverdagen, fordi folk flest er ansvarlige dyreeiere som ønsker å ID-merke for å være på den sikre siden. De som derimot vil bli rammet av dette tiltaket, vil være dem som ikke tar nok ansvar, og dem vi virkelig ønsker at skal bli ansvarliggjort.

Både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen har lenge ønsket et lovpålegg, og vi er nødt til å høre på dem som jobber tett på problemet. Dette enkle tiltaket vil bedre dyrevelferden og sikre at dem som anskaffer seg kjæledyr, skal bli stilt krav til. Det er på tide å ta dyrenes velferd på alvor og innføre obligatorisk ID-merking av katter.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.