I et innlegg i Fvn.no publisert 06.11 tar tidligere ansatt ved Sørlandet sykehus, Helge Abrahamsen, ledelsen v/SSHF i forsvar vedrørende nedbygging av sentrale funksjoner ved Flekkefjord sykehus. Han løfter pekefingeren mot blant annet Lister Næringsforening for det han kaller urimelig kritikk av ledelsen v/SSHF.

Bakgrunnen for sterke reaksjoner fra Lister Næringsforening, Aksjonskomiteen for bevaring av Flekkefjord sykehus, tillitsvalgte og befolkningen ellers er en nedbygging av sentrale funksjoner ved Flekkefjord sykehus på tross av hva landets øverste myndighet har vedtatt. For næringsliv og befolkningen ellers kan forskjellen på det å ha en tilgjengelig akuttkirurgi være liv og død. Det er det grunn til å si i fra om!

Det gir også grunn til å reise kritiske spørsmål til en foretaksledelse som over flere år har kjent til den varslede krise, men latt være å utvikle rekrutteringsstrategier som på sikt kunne forhindret den nedbyggingen vi i dag er vitne til.

Alle erkjenner at det er mangel på spesialiserte fagfolk innenfor spesialisthelsetjenesten, herunder også kirurger, men det er samtidig også en kjensgjerning at noen mindre sykehus likevel rekrutterer godt og klarer å sikre de fagfolk man trenger for å opprettholde de funksjonene Stortinget har vedtatt. Andre klarer det ikke.

Da er det et samfunnsansvar å si fra. Det har Lister Næringsforening valgt å gjøre over lengre tid. Til tross for mange møter med foretaksledelse gjennom det siste året hvor vi har presentert en rekke innspill som har vært utprøvd ved andre helseforetak med gode resultater, har foretaksledelsen i SSHF valgt å ignorere dem alle. I stedet får vi et svar om at alt er forsøkt uten å lykkes.

Og dette skjer uten at det har vært lagt fram dokumentasjon på at forslag har vært vurdert og avvist på et faglig grunnlag. Ja, foran et fullsatt publikum i og utenfor kulturhuset i Flekkefjord i slutten av august ble det fra foretaksledelsen til og med framsatt påstand om at kvalitetskravene fra Statens Helsetilsyn ikke åpnet opp for å ta i bruk en nordsjøturnus som har vært praktisert med statens godkjenning på Tynset i mer enn 10 år. I ettertid har det blitt slått fast av blant annet Statsforvalteren i Agder at dette ikke var korrekt. Tilliten til at man har prøvd alt blir ikke styrket gjennom den type avsløringer.

Når et lite sykehus som Tynset klarte å snu en stor rekrutteringsutfordring på begynnelsen av 90-tallet til å bli et svært attraktivt sykehus for kirurger og andre høyt spesialiserte fagfolk gjennom bruk av nye turnusordninger, forteller det oss at det er mulig å få det til hvis man vil. Det er det en plikt å si fra om, Helge Abrahamsen!