22 prosent ønsker seg forbrukerelektronikk til jul i år, viser en YouGov-undersøkelse gjort på vegne av Elektronikkbransjen. Telefoner, PC-er, nettbrett, spillkonsoller er flotte gaver – men kanskje med en bismak? Elektronikk er nemlig verdens raskest voksende avfallsstrøm.

Det er ikke uten grunn at EU-parlamentet nylig godkjente en lov som innebærer at alle mobiltelefoner og andre typer elektronikk skal kunne benytte samme type ladeutstyr. Enkelt forklart en lov som sier at USB-C fra 2024 skal være felles ladestandard for alle typer smarttelefoner, nettbrett, kameraer og hodetelefoner. Én av årsakene til den nye loven, er at det hvert år havner 11.000 tonn ladere på de evige jaktmarker.

Det sier seg selv at når de små laderne alene står for 11.000 tonn av det elektroniske avfallet, så er totalen enorm. Bare i 2021 ble det produsert over 60 millioner tonn elektronisk avfall. Og det blir stadig mer. I Europa er det beregnet at hver husstand kaster 1,4 kilo elektronikk i restavfallet. I lille Norge er det anslått at det ligger mer enn 10 millioner gamle mobiltelefoner i skuffer og skap.

Ja, tallene er hinsides. Det er mitt og ditt ansvar å stille krav til menneskerettigheter, arbeidsforhold, klima og miljø. Som bedrift kan vi påvirke ved å velge riktige produsenter, samarbeidspartnere og leverandører. Som konsument kan du gjøre det samme. For eksempel bør det stilles krav til at produsentene lager produkter som kan tas fra hverandre for gjenbruk. At IT-utstyr kan brukes opptil fire ganger, er bevis for at vi kvitter oss med elektronikk altfor tidlig. IT-utstyr inneholder verdifulle materialer og ressurser som verden skriker etter. Ikke-fornybare ressurser fra fabrikker og gruver i hele verden. Bare i mobiltelefonen din finnes halve det periodiske systemet. Alle disse stoffene må utvinnes et sted før de til slutt ender opp i din telefon. I denne prosessen etterlates det tonnevis med avfall.

Vi nordmenn har faktisk et ekstra ansvar. For skulle verden brukt like mye som oss, hadde vi trengt 2,6 kloder til. Innpakningspapiret vi bruker i julen, er alene nok til å pakke inn hele planeten. Vi har et relativt godt system for gjenvinning og gjenbruk av elektronisk avfall. For eksempel går en del av pengene når du kjøper elektronikk til gjenvinning av elektronikk i utlandet. I tillegg er alle butikker som selger mobiler eller annen elektronikk pliktige til å ta imot elektronisk avfall.

Men som vi vet, så går julen hånd i hånd med økt forbruk. Men til hvilken pris? Kanskje dette er julen for å tenke gjennom om du egentlig trenger en ny telefon på privaten, om jobbtelefonen ikke holder en stund til eller om poden trenger nok et nettbrett?

Kanskje årets viktigste julegave i år er noe brukt? Til syvende og sist handler det om vaner, holdninger og kunnskap. Og der kan vi alle bidra. God bærekraftig jul!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.