Fædrelandsvennen har et intervju med Dyreparkens konserndirektør i romjulen. Per Arnstein Aamodt opplever økt debatt om fremtiden for dyreparkene. Bildet viser en gepard i bakgrunnen, en truet art som skulle løpt på steppene i frihet! Det er på høy tid at debatten om dyrehager er bærekraftig og om det er god dyrevelferd.

«Dette er noe denne bransjen har vært redde for å snakke om, men vi har bestemt oss for at det skal ikke vi være. Vi har sagt at det vi ikke kan snakke om, skal vi heller ikke drive med, sier Per Arnstein Aamodt konserndirektør i Kristiansand Dyrepark,» står det i saken. Ja, det er på høy tid debatten tas videre, både om behovet for eksistensen av dyrehager og dyrenes velferd.

«Men dyreparker både i Europa og andre deler av verden møter samtidig en annen utfordring. Det er en politisk diskusjon om dyreparkenes framtid der kravet også er at de må forbys. Begrunnelsen er at dyr holdes i fangenskap. Dette er altså et tema som Aamodt mener bransjen har vært redde for å snakke om,» skriver Fædrelandsvennen.

Ja, det er jo prisverdig at konserndirektøren er ærlig om bransjens stillhet! Men at dyreparker skal være «redningsplanker» for utrydningstruede dyrearter, er noe drøyt. Mener Aamodt helt seriøst at de mer «ville» og truede arter som Kristiansand Dyrepark har, med tigere, løver og geparder, noen gang vil settes ut på afrikanske stepper? Hvor naturlig blir det for ville dyr å stå i en trang stall i det norske vinterhalvåret!

Konserndirektøren har sikkert kontakt med bransjen, andre dyrehager, og hvor stor er gjeninnsettingen av ville dyr til sitt naturlige habitat?

Medias rolle i og rundt dyrehager må også tas i debatten angående dyrehager. Den er smålig og ofte pinlig, spretter det fram en tigerunge født i fangenskap, kommer fotografen på banen med et søtt bilde tatt sammen med tigermora. Sannheten er den at de fleste innesperrede dyr som føder unger, avviser barna sine!

Jeg opplever dyr i fangenskap likt som oppdrettslaksen i en merde, det vil straffe seg på sikt.

Til slutt vil jeg bare si at mitt møte med dyreparken på 60-tallet var bare trist! «Bjørnene i Dyreparken liker meget godt frukt, som epler, peanøtter, søtsaker og grønnsaker» – utklipp fra offisiell åpning i 1966. I dag finnes ikke denne «innhegningen» lenger, hvorfor? Jeg likte det ikke da jeg som gutt på 60-tallet så bjørnen med egne øyne! Siden har jeg ikke likt dyrehager.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.