Regjeringen er helt passiv til denne utvikling. Det er en skam at så mange mennesker er nødt til å stå i matkø for å overleve, og jeg er flau over at det også omfatter flyktninger fra Ukraina.

Honnør til alle de organisasjoner som utdeler gratis matvarer som omfatter blant annet Røde Kors og Blå Kors som med hjelp av frivillige medlemmer stiller opp for hjelpe de mennesker som er helt avhengige av hjelp.

Norges Bank har som målsetning å få ned prisvekst til 2 prosent og for august er den nå nede i 4,8 prosent i forhold til august 2022. Norges Bank opplyser at de nå ser tegn til at inflasjonen minker, og årsaken er blant annet økning av renter på huslånene for folk som slår ut i mindre kjøp av dyre varer som bl.a. omfatter bolig og biler.

Men utfordringen for folk flest er at ikke dette er viktigst, men det er de høye priser på mat og andre daglige artikler som rammer alle og ikke minst de som har dårlig råd fra tidligere. Matprisen er nå i august på 9 prosent i økning fra samme måned i fjor. Jeg hadde 11. mai i år et leserbrev i Fædrelandsvennen, hvor jeg foreslo at regjeringen fjerner merverdiavgiften på 25 prosent på mat. Dette vil hindre krav om lønnsøkning som gir mer penger i omløp og dermed skaper økt inflasjon. Regjeringen skal imidlertid ha honnør for kompensasjon til privat strømforbruk, men noe for sent.

Økt rente kan nok å få ned inflasjonen, men bivirkning er at det vil virke inn på sysselsetning ved blant annet ved mindre boligbygging og mindre investeringsvilje i næringslivet.

Norges Bank er opptatt av å øke verdien av den norske krone. Begrunnelsen er blant annet at en del av prisstigningen i vårt land kommer av import av varer til landet. Den siste verdien av den norske krone er 11,30 i forhold til euroen, men den svenske krone er også så lav med 11,54 i forhold til euroen. Det meste av våre matvarer og ellers de daglige varer er produsert i Norge, og med den lave kronekurs gir det enda større muligheten til økt norskproduserte varer på sikt. Det at det gjør det dyrt å reise til utlandet er et luksusproblem. Den lave kronekurs har gjort landet vår til et turistmål, og dette er en næringsvirksomhet som gir mange arbeidsplasser. Dette gir også økt mulighet for industrien til økt eksport av varer til utlandet.

Konklusjon:

Man må forhindre en galopperende spiral mellom økt prisstigning og stadig ny lønnskompensasjoner. SIFO rapporterte i følge avisen Vårt Land at 151.000 husholdninger i Norge er «ille ute» økonomisk som også omfatter barn. Dette var situasjonen i juni, og situasjonen er blitt stadige verre med 1 prosent høyere renter på lån i bank. Ved å ta vekk merverdiavgiften på 25 prosent på matvarer, så vil dette forbedre den økonomiske situasjon for alle.

Videre kan man øke barnetrygden radikalt og gi betalingsstøtte til barn i barnehage ved å gjøre disse skattepliktig. Dette vil være et positivt tiltak til både å få utjevne inntektsforskjellen i samfunnet og få økt den alvorlige lave fødselshyppighet i landet. (Forslag dekning Oljefondet og statsinntekter hittil fra høye strøm- og gasspriser.) Ellers må man få til en ordning at Nav kan gi støtte til de mest sårbare i vårt samfunn.