Hvert år samler titusener av festglade mennesker seg til Skandinavias største strandfest, nemlig Palmesus. På bystranda midt i Kristiansand sentrum møtes mennesker fra hele Norden for en helg fylt med musikk, sol og en rekke overraskelser.

I 2023 markerer vi at det er hele 15 år sida vi arrangerte Palmesus for første gang, som gjør det hele enda mer spesielt.

Siden 2009 har festivalen på bystranda vært et av sommerens store høydepunkter, og har vokst til å bli en av Norges største musikkfestivaler. I sentrum av festivalen står gode musikkopplevelser i trygge omgivelser. Norsk festivalsommer er Norge på sitt vakreste – og vi er glade for å spille en rolle i dette eventyret.

Som en av flere festivaler som holder til nær kysten og kjenner båtlivet godt – vet vi også hva som skal til for å sikre en god, og trygg festivalsommer. Et bevisst forhold til alkohol når vi fører båt, og oppholder oss nær båt og vann – er blant tiltakene.

For vi vet dessverre at det hender ulykker på sjøen, og ved vannet hvert år. Og vi vet at alkohol ofte er en medvirkende årsak. Det er heller ikke bare i høy hastighet og i tussmørke at ulykker skjer. Hele 1 av 3 som omkom i fritidsbåtulykker i fjor, omkom mellom brygge og båt – mens båten var fortøyd, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet. I mange av tilfellene var de forulykkede alkohol- og ruspåvirket.

Det minner oss på at alkohol og sjø kan være farlig, også når båten står stille.

Årsaken er blant annet at alkohol reduserer overlevelsestida vår i vann. Vi blir raskere kalde enn når vi ikke har promille. Vi får svakere svømmetak, vi blir dårligere til å orientere oss og redde oss selv og andre, og vi mister lettere bevisstheten. I båt vet vi at vi reagerer tregere, og får dårligere koordinasjon og balanse – samtidig som vi blir mer impulsive og risikovillige. Det er en farlig kombinasjon.

Kampanjen «Ekte kapteiner drikker kaffe» koordineres årlig av Av-og-til, og samler alle aktører på fritidsbåtfeltet – blant annet politiet, Redningsselskapet, Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Norboat. Målet er å redusere alkoholbruk på sjøen, og øke bevisstheten om risikoen alkohol innebærer på båt og nær vannet. Palmesus stiller seg bak dette budskapet.

Derfor har vi en oppfordring til deg som skal på festival ved kysten i sommer – nemlig å tenke over alkoholbruken din når du oppholder deg ved vann eller i båt. Slik kan du redusere risikoen for uønskede hendelser, og slik kan vi bevare det vakre eventyret som norsk festivalsommer langs kysten faktisk er.