Ja, du leste rett; størstedelen av maten vi finner er ikke dårlig, den er bare blitt definert dårlig på grunn av utløpt holdbarhetsdato.

Avfall Norge vil at matbutikkene skal åpne all matemballasje, og kildesortere den slik at mat og plast blir separert. Slik kan en større mengde søppel gjenvinnes. Dette er i seg selv en bra tanke og en bedring av systemet, for veldig mye av det som kastes kan gjenvinnes på en bedre måte.

Problemet slik jeg ser det er at størstedelen av maten ikke er dårlig. Den er bare blitt definert dårlig av et lovverk som aldri har tatt stilling til hva matsøppel er, og nå blir selv brukbar mat søppel.

Det er produsentene som setter holdbarhetsdatoen. For å unngå å bli ansvarslidende, blir datoen i langt de fleste tilfeller satt lavt, selv om maten har mye lengre holdbarhet.

Jeg ville gjerne sett at ansvaret kunne blitt overført til forbrukerne, etter siste dato, slik at vi som har kompetansen kunne spist maten som faktisk ikke er dårlig. På samme tid sparer vi penger og ressurser.

Jeg er ikke redd for å miste den ressursen som jeg har hatt så stor glede av, siden jeg har alltid ment at dumpster diving ikke er løsningen på matavfallsproblemet, men bare symptomet på sykdommen matavfall har blitt.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.