Til sammen blir det 730 øre for 1 kWh.

Men så får vi jo 90 prosent i strømstøtte. Tja, hvor mye utgjør dette?

Strømstøtten er 90 prosent av det som overskyter 70 øre på månedens gjennomsnittspris. Nå ser det ut til at gjennomsnittsprisen for november her i distriktet blir 113 øre ekskl. moms. Altså blir strømstøtten 90 prosent av 43 øre = 39 øre.

Resultatet av regnestykket er at vi må betale 691 øre eller 6,91 kr for hver brukt kWh i ettermiddag, dvs. at strømstøtten akkurat da utgjør 5,2 prosent. Unektelig et godt stykke fra 90 prosent!

Årsaken til dette er jo at vi fikk billig strøm ei stund i begynnelsen av måneden.

Hvis vi hadde kunnet bruke all den strømmen vi trenger for hele måneden mens prisen var under 39 øre/kWh, ville vi fått betalt for å bruke strøm. Men nå er det jo slik at vi ikke kan lagre strøm på beholdere og tappe den ved behov. Og i tillegg trenger også de fleste å bruke mest strøm på dagtid, når prisen er høyest. Ikke minst i forbindelse med middagslaging og annen aktivitet om ettermiddagen etter arbeidstid.

Jeg lurer på hvorfor ikke strømstøtten kan beregnes for den enkelte forbruker etter hver kundes forbruk, time for time, ut fra den prisen som vi betaler. Da ville vi slippe slike utslag at de som har vært uheldige og fått en dårlig avtale, måtte betale en formue, mens andre til og med kunne ha netto fortjeneste av å bruke strøm. Fvn har omtalt eksempler på begge deler. Det er jo slik at strømmen koster like mye (eller lite) å produsere, uavhengig av hvilken avtale forskjellige kunder har.

Det burde være like enkelt å legge dette inn i datasystemene som det er å beregne og lage fakturaer ut fra spotpriser som endres for hver time, og ta inn alle forskjellige påslag.

Jeg lurer på det…..!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.