Mens Aps Kenneth Mørk har kranglet med egen partiledelse har Høyres Mathias Bernander tjent på å tie. Det etterlater et politisk vakuum som gir muligheter for andre utfordrere.

Det kommende valg til nytt bystyre kan allerede se ut til å være avgjort. Med en oppslutning på godt over 30 prosent, slik en lokal meningsmåling offentliggjort i Fædrelandsvennen viser, ligger veien inn på ordførerkontoret åpen for Høyres Mathias Bernander. Tilsynelatende. Det er sjelden klokt å ta seieren på forskudd, men hvis man skal tro på meningsmålingen ser det ut til at Kenneth Mørk (Ap) er ute av løpet mot ordførervervet.

I de fleste store og omstridte sakene er Arbeiderpartiet helt enig med Høyre, og med en oppslutning på magre 13 prosent skal det godt gjøres for Mørk å kunne overbevise velgerne om at han og partiet hans er et alternativ som fortjener deres stemme. Til det er avstanden opp til Høyre og Bernander for stor.

Mathias Bernander har til nå seilt i bekvem politisk medvind, og kunnet innkassere økende oppslutning om seg selv og eget parti uten selv å fremme nye politiske utspill i media. Mens hans utfordrer Kenneth Mørk har kranglet med sine egne har Bernander tiet og overlatt den politiske arena til andre. Det kan han ikke fortsette med i all evighet. I alle fall ikke hvis han har tenkt å bli ordfører.

For Bernander sliter med i alle fall to utfordringer.

For det første støtter han og partiet hans saker som er omstridt og til dels upopulære i store deler av partiets velgermasse. Slik de også belastet valgkampen til forgjengeren Harald Furre i forbindelse med kunstsilosaken. Det kan koste Høyre stemmer - mange stemmer. Og det holder ikke for Bernander å henvise til at dette til dels er forhold som er avgjort og tilhører fortiden, og derfor ikke skal debatteres. Til det er sakene altfor omstridte i lokalsamfunnet.

Med Ap i "skyggenes dal" er ett alternativ til Høyre og Mathias Bernander Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Charlotte Beckmann Finnestad

For det andre har årets påskethriller om rusbruk i ungdomsmiljø avslørt at liberale strømninger med høy toleranse for individuelle rettigheter dominerer i betydelige deler av Høyre. Dette er holdninger som først og fremst prioriterer frihet for seg selv og sitt eget innenfor økonomi, livsførsel og samfunnsliv. Partiet har programfestet etablering av en lokal straff-fri sone i Kristiansand hvor det ikke tas ut siktelse ved avdekket illegalt rusmiddelbruk. I stedet skal det tilbys rådgivning og kartlegging med sikte på oppfølging eller behandling. Det mener andre på Høyres valgliste hemmer politiets evne til å sørge for lov og orden, grensesetting og trygghet for alle i samfunnet. Høyres bystyregruppe ser altså ut til å bli alt annet enn samstemt, i alle fall i rusmiddelpolitikken.

Med Arbeiderpartiet i "skyggenes dal" er ett alternativ til Høyre og Mathias Bernander Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Charlotte Beckmann Finnestad. Med bare ett prosentpoeng lavere oppslutning (12 %) på siste meningsmåling puster hun Arbeiderpartiet i nakken. Beckmann Finnestad har kastet seg inn i den lokale politiske debatt med friske og modige tanker, og bl. a. krevd realisme i klimadebatten. Hun beskriver dagens klimamål som fullstendig "utopiske".

En outsider i løpet mot ordførertaburetten med helt andre prioriteringer er MDGs toppkandidat Hildegunn Marie Tønnesen Seip. Partiet hennes har nå seks representanter i bystyret, og hun har i praktisk politikk vist seg som en god strateg og dyktig realpolitiker. Men hennes nylige frieri til Høyre om et samarbeid etter valget ble møtt med en kald skulder av Mathias Bernander.

Og bakom spøker Svein-Harald Mosvold Knutsen og hans Pensjonistparti, som også ser ut til å kunne gjøre et godt valg. Det bekymrer åpenbart Fremskrittspartiets Stian Storbukås, som er uroet over det kaos protestpartiene har skapt.

Utfordringen for alle rivaler om ordførerkjedet er å kunne samle støtte fra en høyst brokete bukett av småpartier av alle mulige politiske avskygninger. Men belønningen er nøkkelen til ordførerkontoret med den politiske innflytelse posisjonen medfører. Og da er vilje til å svelge politiske kameler viktig. Evne til alliansebygging på tvers av partiskillelinjer blir altså det som avgjør maktforholdene i bystyret.

Denne valgkampen ser altså ut til å kunne bli riktig lystelig!