– Jeg skjønner ikke at det skal være så stor forskjell. Det er provoserende. Jeg føler ikke det blir gjort noe med det heller, uttalte nylig iskremdirektør Paal Otto Hennig-Olsen. Prisene på strøm har nådd femgangen her i det såkalte NO2-området, mot kraftprisen på Østlandet. Det er fra NO2 at de siste store kablene som ble åpnet i forfjor, går til Tyskland og England. Det har gitt eventyrlige profitter for kraftprodusentene i Agder og Rogaland – men også permanent import av europeisk prisnivå til forbrukerne i NO2-området.

Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander truer nå med å ordne opp. I en brosjyre på Facebook lyder følgende klagesang: «Vi kan ikke sitte å se på urettferdigheten som våre innbyggere og vårt næringsliv opplever med langt høyere strømpriser enn resten av landet. Det må handles nå.» I fem punkter viser han hvordan han skal «bekjempe denne urettferdigheten», med økt strømstøtte, og på lengre sikt «bygge ut mer kraft og utbedre nett slik at overføringskapasiteten blir bedre».

Han maner saktmodige sørlendinger til «å finne fram den indre bergenser i seg», noe som er kodespråk for å bli forbanna. Bernanders forbannelse tilsier at han «vil ta til Oslo umiddelbart om han blir ordfører med krav om å få slutt på urettferdigheten landsdelen opplever», som han sa til avisa.

De nye kablene Nord Link til Tyskland og North Sea Link til England har intet med den fornuftige ideen om kraftutveksling å gjøre. De har begge en kapasitet på 1400 MW og har samlet en eksportkapasitet på rundt en tiendedel av den totale norske kraftproduksjonen. Disse kablene har i deres korte levetid blitt brukt henimot 90 prosent til eksport, og har gitt oss import av skyhøye strømpriser.

Dette er det ingen som lenger prøver å bortforklare. Nå ser vi resultatet av den krafteksport og tilknytning til EUs kraftmarked via ACER som Høyre har lagt til rette for. Derfor knaser det i glass når ordfører in spe Bernander kaster stein og hisser seg opp over «urettferdigheten» der han sitter i det Høyres energipolitiske glasshus.

Det har vært store markeringer her i byen av bønder og småbrukere, en samlet fagbevegelse og direktører i kraftforedlende industri fra Agder seinest på nyåret 2022 mot EUs energibyrå ACER og med krav om reforhandling av kabelkontraktene som forårsaker industridød. Men siden da har deler av fagbevegelsen blitt lammet av regjeringas passive strømpolitikk.

Symptomatisk for den avmakten som rår er når Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kenneth Mørk denne uka går ut og erklærer at det ikke fins «noen kvikk fiks» mot høye strømpriser:

– Det er lett å si at man bør gjøre det, men tiltak må være i tråd med lover og regler i EØS. Vi kan ikke gjøre hastverksarbeid som kan få utilsiktede konsekvenser. Det er litt synd at ledende politikere i Kristiansand gir inntrykk av at dette er lett å fikse. Først og fremst må vi bygge ut mer nett, og det haster, sier han til avisa.

Ikke bare spinner han videre på regjeringas illusjonsnummer – slik hans opponent i Høyre gjør – om at mer nett og økt kraftutbygging vil fri oss fra prissmitte fra EU, men vi må altså spørre EØS om lov til å forvalte vår egen kraftproduksjon slik vi finner det for godt. Kanskje han også har spurt EØS om lov til å kjøpe billett til Oslo – og fått nei. Da er det mer futt i Bernander som tross alt ikke spør Brussel om lov til å bli forbanna.