Sykefravær koster i gjennomsnitt 2600 kroner pr. fraværsdag. Fra 1. januar 2023 kom en ny lovendring for bedriftshelsetjenesten som skal bidra til å redusere arbeidsrelatert sykefravær, og samtidig opprettholde et inkluderende arbeidsliv med plass til flere med helseutfordringer.

Ifølge verdens lykkerapport fra FN i 2021, ligger Norge høyt på 6. plass. Nordmenn er fornøyde, og fremtidsoptimismen er generelt høy. Norge er et godt land å leve i. Men paradoksalt nok ligger også Norge i verdenstoppen for sykefravær. Det har selvsagt mange årsaker, blant annet høy sysselsetting og at mange med helseutfordringer faktisk er inkludert i arbeidslivet.

Sykefravær koster i gjennomsnitt 2600 kroner pr. fraværsdag.

Løsningen for å senke sykefraværet er uansett å jobbe systematisk, forebyggende og langsiktig med arbeidsmiljøet. Arbeidslivet skal ha en helhetlig tilnærming til helse-, miljø og sikkerhet (HMS). Arbeidsmiljøet skal være trygt og helsefremmende, og det er ledernes ansvar å sørge for at de ansattes helse og sikkerhet er ivaretatt på jobb.

Utfordringen er at mange ledere ikke har kunnskap om hvordan de kan søke råd hos bedriftshelsetjenesten (BHT). Og med en ny endring i lovverket vil Arbeidstilsynet stille tydeligere krav til dem som ikke følger forskriftene på dette området.

Den nye lovendringen vil tydeliggjøre bedriftshelsetjenestens mandat og rolle. Det nye lovverket trådte i kraft 1. januar 2023, og fremover vil Arbeidstilsynet kontrollere bedrifter som er pliktig til å tilknytte seg en bedriftshelsetjeneste, men også oss som er leverandører av bedriftshelsetjenesten.

Noen av Arbeidstilsynets funn:

1. 21 prosent av de kontrollerte virksomhetene som er pliktig å tilknytte seg BHT har ikke gjort det

2. 39 prosent av de kontrollerte virksomhetene manglet en tilfredsstillende plan for bistand fra BHT

3. 77 prosent av de kontrollerte virksomhetene manglet kompetanse til å gjennomføre pålegg uten bistand fra BHT

For oss som jobber med bedriftshelsetjeneste, er lovendringen et gledens budskap. De nye reglene presiserer det som alltid har vært intensjonen, nemlig at bedriftshelsetjenesten skal sette søkelys på forhold ved arbeidsmiljøet som kan påvirke arbeidstakernes helse.

Lovendringen er bra for oss i BHT-bransjen, som får ryddigere forutsetninger, for ledere som er ansvarlig for arbeidsmiljøet, og for alle arbeidstakere som ønsker seg en trygg, frisk og til og med helsefremmende arbeidsplass. Rett og slett et kinderegg i hverdagen; som til og med fører til et lavere arbeidsrelatert sykefravær og et friskt og sunt arbeidsmiljø.

Teksten er forkortet. Red.