Ja, vi roper høyt om et godt og trygt bomiljø i Posebyen og for å utvikle en levende gamleby i Kristiansand. For å lykkes med begge deler, er det avgjørende å kombinere bomiljø med butikker og næringer. Foreningen Posebyen ble etablert nettopp på dette grunnlag.

Vi utvikler Posebyhaven som en kulturdestinasjonssenter ved å samle næringer og håndverksbedrifter for å trekke kunder til Posebyen og for å få et sentrum/ hjertet i gamlebyen. Det er et stort ønske, endel av Posebyplanen og et parallelt arbeid, å arbeide for flere butikker og næringer utover Posebyhaven, spesielt i hjørnebyggene slik det var i tidligere tider. Men det betyr ikke at Posebyen skal brukes som en gjennomfartsåre for biler. Det har i boligfeltet vist seg både trafikk,- og miljøfarlig samt uegnet i en familievennlig og attraktiv gamleby. Men vi anbefaler innkjøring til både bolig og til kundeparkering for butikkene/ næringene.

Barn og unges rettigheter til gater, byrom og plasser slås tydelig fast i FNs barnekonvensjon. Sintef viser til fersk egen og internasjonal forskning, som peker på hva som gjør det attraktivt for barnefamilier å bosette seg og bli boende i sentrum også når barna blir større samt hvilke forutsetninger som må på plass for å skape gode oppvekstmiljøer i byen (Sintef 2023). «Å tilrettelegge for barn handler ikke bare om å etablere lekeplasser, men også om å tilrettelegge gater og plasser for utforskende lek».

Forskningen viser at familier ønsker stabile og trygge nabolag hvor det bor andre barnefamilier og en miljøvennlig hverdag hvor det er mulig å gå og sykle til det meste, hvor også barna kan bevege seg mest mulig på egenhånd til venner og fritidsaktiviteter. «Tilrettelegging for gange og sykling, og tilgang til kollektive transportmidler, bidrar til å ivareta at barn kan bevege seg fritt».

Bærekraftige byer hvor det er lett å leve miljøvennlig er også et av FNs bærekrafts mål. Forskningen sier videre at «Dagens småbarnsliv er utfordrende med hensyn til tid og det å tilrettelegge for gode oppvekst-miljøer som samtidig kan bidra til at hverdagslogistikken går lettere opp, er derfor i tråd med både bærekraftsmål (gå, sykle) og foreldrenes behov for en enklere hverdag. Det er derfor all grunn for kommunene til å innta en aktiv pådriverrolle i å utvikle barnevennlige urbane nabolag....». Det krever «flere boliger og attraktive og stabile bomiljøer i sentrale bydeler. For å få levende og mangfoldige bomiljøer sentralt, er det avgjørende at også disse områdene tilrettelegges for barnefamilier». «Syretesten for en by er at barnefamilier trives (Sintef 2023)».

SINTEF anbefaler «å styrke og videreutvikle de eksisterende områdene i byen der det bor barn i dag, framfor å bygge nytt. Oppvekstmiljøene kan styrkes i disse områdene gjennom supplerende tilbud og kvaliteter». Posebyen er et eksisterende og flott oppvekstmiljø, men utviklingen har gått i feil retning mht gjennomfartstrafikk, parkering og bo sosiale tiltak. Foreningen Posebyen ønsker derfor reduksjon i gateparkering velkommen, enveiskjørte gater og flere trær og benker. Til gjengjeld etterspør vi utredning av mulighet for gjesteparkering under Baneheia og under lekeplassen ved Otra og prioritering av bosoneparkering til: 1. De som eier og bor i husene sine og 2. Styrt kundeparkering for næringsdrivende. Handicap parkering kommer i tillegg.

I tillegg viser forskningen til Sintef at "Hyblifisering ikke er bra hverken for byutvikling eller bomiljøet i byer og at hyblifisering og ustabile nabolag er en av hovedgrunnene til at barnefamilier flytter fra sentrale byområder». Vi har fått en rekke fortvilte henvendelser og klager på hyblifisering, at rusinstitusjonene flyttes til Posebyen, mengden av kommunale boliger (rus, psykiatri, kriminalomsorg og asylsøkere) og hva det medfører, samt at investorer og store lukkede religionsmiljøer i stor grad kjøper opp bygg på bekostning av bomiljøet og antall næringslokaler er betydelig redusert.

Kommunen må regulere og tydeliggjøre prioritering av bygg massen på bakgrunn av forskning og FN´s bærekraftsmål, slik at alle kan leve trygge og gode liv, også barnefamilier. Kommunale boliger og rus og religionsinstitusjoner, må fordeles prosentvis likt mellom bydelene. Bygg som ikke brukes til bolig må i størst mulig grad prioriteres til felleskapet (butikker/næring). De som kjøper opp bygg i Posebyen må også vise hensyn til både bomiljø og arbeidet for å utvikle Posebyen som en attraktiv og familievennlig gamleby i stedet for å bidra med segregering. Arbeidet med Posebyplanen 2023 som er vårt innspill til høring av Gatebruksplanen i Posebyen, sammenfaller med funnene gjort av Sintef.