Innlegget er sant og si noe forvirrende, men meningen er vel at all kommunal støtte til Kilden kanaliseres til alle dem som sliter, og spesielt de 3000 fattige barna i Kristiansand. Omtanken er udelt positiv, men svaret på spørsmålet hans er feil, uansett om Brandsdal opererer med ulike hypoteser.

Selv i utfordrende tider som den vi er inne i nå. Når en har lagt mer av livet bak seg enn det en har foran seg, så har en opplevd kriser tidligere. Den gang renta på lånet var oppe i 14,5% så var en likevel ikke i nærheten av å tenke at nå må vi kutte i alle bevilgninger til kultur.

Og hvorfor? Fordi det i vanskelige tider er viktigere enn noen gang å gi innbyggerne noe å leve for, opplevelser som løfter oss ut av hverdagen for noen timer. Ikke alle store øyeblikk kan hentes ut fra en TV-skjerm eller en I-pad, enten det handler om fotball, håndball, friidrett eller andre kulturuttrykk som musikk, teater og dans.

Uenighet om verdier og holdninger er politikkens DNA. Det er imidlertid ikke alltid at uenigheten produserer positive merverdier for innbyggere som har gått til valgurnene og stemt inn listekandidatene i kommunestyrer, fylkesting og Storting.

I tider som disse der utfordringene er mangfoldige, er det vanskelig for politikerne å prioritere. Men å velge noe helt bort, vil si at man velger bort gode øyeblikk i livet for ganske mange. Det som er rett og viktig for noen, er ikke alltid like rett og viktig for andre.

Et samfunn som bygger på demokratiske verdier, gir alle mennesker mulighet for utvikling. Norge er et slikt samfunn, med ressurser som gir muligheter for de fleste til å finne sin vei. Idretten fanger opp mange og gir barn og unge vekst i et sunt miljø. Det samme gjør miljøer som gir stimulering og opplæring i musikk, teater, billedkunst og dans. Men av en eller annen grunn lever forestillingen om at dette er aktiviteter for «fiffen».

Samfunnet satser mye på å bygge flotte anlegg, og legge til rette for idrettsaktiviteter, både utendørs og innendørs. Det er bygget kulturhus i langt de fleste kommuner, og det er bygget funksjonelle kulturhus som rommer regiondekkende symfoniorkestre og teatre som samhandler godt med lokalt, frivillig kulturliv til gjensidig glede og nytte.

Begrunnelsen for denne satsingen, i tillegg til å gi rom for utøvelse av profesjonell idrett og kunst innen alle grener og sjangre, er at de gir rom for felleskap og opplevelser både for utøvere og publikum, fellesskap omkring menneskets evner til prestasjon, til å forbause, forarge og glede. Og også lede tilskuere og publikum inn i refleksjon omkring de opplevelsene de nettopp har hatt og delt. Opplevelsene vi får, gjør oss som samfunn sterkere, nettopp fordi vi deler dem.

I Agder er Kilden det regionale kulturelle fyrtårnet for musikk, teater og dans. Ikke bare fordi bygget i seg selv er banebrytende når det gjelder arkitektur og teknisk infrastruktur, men også fordi det er lagt til rette for ressurseffektiv drift på tvers av institusjoner. Det kan nevnes at både i Bergen og Stavanger og i de fleste andre storbyer så lever teatre og orkester i hvert sine bygg, med hver sine totale driftsbudsjetter. Så Agder, og særlig Kristiansand, får mer igjen for pengene hvis en først snakker budsjettprosess.

I tillegg ble Kristiansand Symfoniorkester og Forsvarets Musikkorps slått sammen i forkant av innflytting i Kilden. Slik fikk landsdelen beholde uvurderlige ressurser, ikke bare til glede for KSO, men ikke minst for amatørkorps og frivillig musikkliv.

Like viktig er det at det er blitt et fremragende orkester i en flott, og stadig utvikling som vekker oppmerksomhet utenfor det lokale, og som tiltrekker seg internasjonale solister og dirigenter på høyt nivå. Orkesteret gir store opplevelser til stadig flere, til barn og middelaldrende, til minstepensjonister og mangemillionærer, som alle kan hente seg opplevelser, dele gleden og utfordringen ved å gå inn i musikkens magiske verden. Den magien som arkitektene brukte for skape huset, for å trollbinde teater- og orkesterpublikum, gi rom for store begivenheter i egdenes liv, inklusive enkle gutter fra Åsane og politikere som vegrer seg.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.