De forhindret effektivt at det kom noe som helst om olje- og gassproduksjon i slutterklæringen.

Planene til verdens største oljeselskaper viser at de planlegger å øke produksjonen fram til 2030, og dette kan de nå fortsette med uten å komme i konflikt med møteprotokollen. De kommer til å fortsette å bruke sine enorme økonomiske muskler til å påvirke etterspørselen etter fossil energi.

Det er nå helt nødvendig å møte etterspørselen etter energi med fornybar. Agder kan bidra.

Foto: Frank Mersland

Mål uten oppfølgingsevne

Klimatoppmøtet stadfestet målet om å stanse den globale oppvarmingen på 1,5 grader. For å nå dette sier FNs klimapanel at utslippene må ned med 43 prosent innen 2030, herav mye fra olje- og gass. Mange hadde håp om å få inn noe om dette i slutterklæringen i Sharm el-Sheikh. Men møtet klarte ikke engang å få inn et lite konkret forslag om nedfasing av olje- og gassproduksjon. Analyse av produksjonsplanene til olje og gassindustrien viser at de planlegger å produsere 53 prosent mer olje og 71 prosent mer gass i 2030 enn forenlig med 1,5-gradermålet. FN sier videre at verden går mot en global oppvarming på 2,8 °C innen 2100 med mindre regjeringer snarest forbedrer sine utslippsmål. Realitetene viser at verden ikke klarer å stanse oppvarmingen på 1,5 grader. Hver tiendedel vi klarer å begrense oppvarmingen over dette er uhyre viktig. Det krever realitetsorientering, ikke et uoppnåelig mål.

Møtet klarte ikke engang å få inn et lite konkret forslag om nedfasing av olje- og gassproduksjon.

Petrostatene mest grunn til å være fornøyde

Den rekordstore deltakelsen av lobbyister fra olje- og gassindustrien, mange medlemmer i de offisielle delegasjonene, klarte å utelate enhver henvisning til olje og gass i slutterklæringen. De kan ufortrødent gå videre med planene om å øke produksjonen uten å komme i konflikt med vedtakene på møtet. Olje- og gassindustrien kommer til å fortsette å bruke sin enorme påvirkningskraft til å kjempe for å øke etterspørselen. I de første ni månedene i år tjente de syv største private oljeselskapene rundt 150 milliarder dollar. De trenger bare å investere en brøkdel av disse pengene for å kjøpe politikere der det er mulig og påvirke enhver politisk beslutning de trenger.

Denne lobbyvirksomheten har for eksempel lykkes med å få til en nesten dobling av offentlig subsidiering av fossil energi til 64 milliarder dollar i 2021. Subsidier som heller burde brukes til det grønne skiftet for å nå klimamålene.

Parisavtalen krever at landene melder inn utslippsforpliktelser, riktignok frivillige, som er ambisiøse nok til å nå klimamålene. Utfasing av olje og gass som er en nødvendig del av dette, har også fossilindustrien klart å svekke.

Resultatet er at mange land i stedet for å øke ambisjonene, ligger etter de frivillige forpliktelsene de har levert inn til FN, og vi befinner oss på vei mot en oppvarming på nesten 3 grader og klimakatastrofe.

Olje- og gassindustrien kommer til å fortsette å bruke sin enorme påvirkningskraft til å kjempe for å øke etterspørselen.

Agder kan bidra

Det er mulig å begrense skadene. Når 1,5-gradermålet virker uoppnåelig, vil hver tiendedel vi klarer å bremse oppvarmingen bli viktigere og viktigere. Det er fortsatt mulig å begrense oppvarmingen til under to grader, som er FNs øvre tålegrense. Radikal økning av produksjonen av fornybar energi og elektrifisering, er helt essensielt for å møte etterspørselen etter energi med fornybar. Agder er i en unik posisjon til å bidra med vannkraft, havvind og batteriproduksjon med tilhørende underleverandører, for å nevne noe. Dette blir mer og mer viktig i det store bildet.

Vi befinner oss på vei mot en oppvarming på nesten 3 grader og klimakatastrofe.

Offentlig og privat virksomhet i Agder kan være trygge på at økt satsing på det grønne skiftet kommer til å møte et voksende marked og at det er nødvendig for barnebarna våre. Tiden har aldri vært mer moden.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.