Likevel ser vi at vi har stor lekkasje av arbeidskraft som forsvinner ut av arbeidslivet og går til spille. Det kan vi ikke leve med når vi skal håndtere både dagens og morgendagens utfordringer. Er det på tide å ta nye virkemidler i bruk?

I kronikken «Sats på senioreffekten» i FVN, 27.6.23, tar Dag Nordbø, Helge Hammersbøen, Øyvind Laderud, Ole Petter Sunde og Bjørn Åstveit til orde for en mer aktiv inkludering av seniorer på femti pluss i arbeidslivet. De påpeker at seniorene i mange bransjer er verdifulle medarbeidere, innen akademia, helsevesenet, finans, ingeniørselskaper og rådgivningsselskaper. Og de har helt rett. Samtidig viser de til paradokset at til tross for etterspørsel etter arbeidskraft, opplever mange å bli oversett og regnet som uaktuelle kandidater til ledige stillinger så snart de har passert 50 år.

Om vi skal opprettholde velferdssamfunnet og konkurransekraften i regionen vår, har vi ikke råd til en slik forvaltning av arbeidskraftressursene. Med 2900 ledige stillinger i Agder, og en arbeidsledighet på 2,3 % i februar i aldersgruppen 50 pluss, bør det være behov for og plass til flere seniorer i arbeidslivet. De må ikke bare tolereres, men ønskes varmt velkommen.

26.6.23 skrev Christine Meyer artikkelen «Vi kan tette den store lekkasjen fra arbeidsmarkedet» i DN. Hun peker på et annet aspekt, og tar til orde for at vi mister verdifull arbeidskraft i sykefravær og uførhet. Ikke minst viser hun til kvinnehelsetiltak som virkemiddel for å tette denne lekkasjen. Antallet tapte dagsverk i helse – og omsorgssektoren, inklusive barnehagene, lå ifølge Meyer på 2,4 millioner dagsverk i første kvartal 2022. Fraværet steg fra 1,9 millioner dagsverk i første kvartal 2019. Det er mye tapt verdiskapning.

I Kristiansand kommune lå sykefraværet på 11 prosent pr 31.3.23 (1.tertial). Det er langt over målet på 7 prosent. Høyest er fraværet i helse – og omsorgssektoren. En sektor som kjennetegnet av en stor andel kvinnelige arbeidstakere og mye deltidsstillinger. Dette er også en sektor der vi ofte hører at behovet for mer kapasitet og kompetanse er prekært.

Derfor har det vært interessant å se hvordan ny organisering av sykepleietjenesten i Søgne etter en «toppteam-modell» ser ut til å ha påvirket både sykefravær, behov for vikarer, og jobbtilfredsheten på en positiv måte. En ny måte å organisere arbeidet på og fordeling av ansvar mellom fagarbeidere, sykepleiere og andre ansatte, ser ut til å ha hatt en god effekt. Kanskje har vi ikke bare behov for flere hender i arbeid, men like mye et behov for å utnytte den tilgjengelige arbeidskraften på en betydelig bedre måte enn i dag?

Et annet eksempel kom frem i Dagsrevyen 26.6.23 der ny turnusordning i hjemmesykepleien i Averøy kommune bidro til å redusere sykefraværet fra 17 prosent til 7 prosent. I tillegg økte antall søkere til ledige stillinger betydelig, da arbeidsordningen ble oppfattet som mer attraktiv. 12,5 timers vakter ga færre oppmøtedager på jobb, bedre arbeidsforhold for sykepleierne og mer fritid. I Averøy hadde de fokus på godt partssamarbeid i arbeidet med utformingen av den nye turnusen, og hvilke mål som skulle oppnås. Det er naturlig å anta at med lavere sykefravær og økt jobbtilfredshet, så vil også lekkasjen fra yrket reduseres.

Kristiansand Høyre ønsker å innføre toppteam for sykepleiere etter «Søgnemodellen» flere steder i kommunen. Vi ser behovet for å skaffe mer erfaring med nye måter å organisere arbeid. Høyre ønsker også flere muligheter for seniorer til å delta i yrkeslivet med yrkesoppgaver man har kompetanse til. I tillegg har vi vedtatt en egen satsing på kvinnehelse. Både for å gi kvinner det helsetilbudet de fortjener, for å få ned sykefravær, og ikke minst for å gi flere muligheter til å stå i arbeid.

Vi mener dette er tiltak som er nødvendige for å skaffe arbeidslivet arbeidskraften og kompetansen som trengs. Samtidig må det etter Høyres syn en stor holdningsendring til blant toppledere og de som rekrutterer til bedrifter og organisasjoner.

Skal flere inkluderes i arbeidslivet, må de verdsettes for den erfaring og kompetanse de bidrar med.