I dag, ti år etter, gleder det oss storligen at plassen til ære for Norges første romanforfatter, kvinnesaksforkjemper og nasjonsbygger, født i Christianssand i 1813, fremstår som en «Camilla Colletts snuplass».

Dette er i sannhet et anlegg byens befolkning kan være stolte av: Her har man valgt smagfull asfalt i form av en rundkjøring der biler kan snu. Ikke mer – ikke mindre. Vi regner med at Kristiansand kommunes politikere og administrasjon har tenkt på essayet «Et Vendepunkt» av Collett fra samlingen «Mot Strømmen» med denne platthedens asfaltskulptur av forurensende, kretsende biler, med Camilla Collett-skiltet som et slags veivisende trafikkpoliti i midten.

Her bør man ikke gi flad pedal, men i Camilla Colletts ånd vende sakte om og la de eksistensielle spørsmål melde seg: Hvorfor er jeg her, hvor kommer jeg fra, hvor skal jeg? Kanskje skulle man ikke på Kilden i det hele tatt, muligens er det bedre å snu i tide og kjøre lige hjem igjen og se på netflix. Det er nok dette byens myndigheter har tenkt med Camilla Colletts veianlegg.

Foto: Torstein Øen

Og er ikke Camilla Colletts snuplass en herlig kontrast til Kristiansand kommunes andre hedersplasser og hageanlegg, som årlig beplantes og bearbeides til byens og turisters glede, de vakre turistmagnetene Wergelandsparken, Baneheia og Ravnedalen, anlagt av Camilla Colletts yngre bror Oscar Wergeland? For i kontrast til disse har man ved Camilla Colletts snuplass virkelig klart å fange den store forfatterens budskap, hun skrev jo kun om hundrevis av planter, blomster og trær i sine skrifter, men det hun egentlig mente var: «Vend ikke tilbage.»

Camilla Collett er viden kjent for sin selvreflekterende og selvransakende tanker og litteratur. Og med tanke på dette burde vi alle reflektere og ransake om Colletts ettermæle kun er en snuplass verdig.

Vi velger å snu og ønsker byens befolkning velkommen til å ta ei runde på snuplassen til ære for Camilla Collett den 8. mars i år, 110 år etter at hun ble født. Avdukingen av nytt skilt skjer kvelden før, den 7. mars kl. 18.13.

Hva mener du? Du kan sende et debattinnlegg til debatt@fvn.no

Innlegget må være minst 1000 tegn, og kunne stå for seg selv.

Les mer her om hvordan du skriver et godt debattinnlegg.