Det ble tydelig for meg da en bystyrekollega i en pause freste at jeg var i utakt med folket fordi jeg ikke ønsker folkeavstemning. Flere av forkjemperne for folkeavstemning hevder at det vil være udemokratisk å ikke arrangere folkeavstemning. Det er en påstand vi skal bekymre oss for.

Det er feil, men også farlig å mene at en folkevalgt forsamling som er valgt ved frie og rettferdige valg ikke er i stand til å fatte demokratiske beslutninger. Misforstå meg rett – det er legitimt å mene at folkeavstemning er riktig å bruke i enkelte saker. Men å hevde at det er udemokratisk å ikke arrangere folkeavstemning, det er en mistillit til bystyret som institusjon.

Å hevde at det er udemokratisk å ikke arrangere folkeavstemning, det er en mistillit til bystyret som institusjon.

På tross av enkelte demokratiske utfordringer knyttet til et fåtall bystyrerepresentanters hyppige partibytter, er det ikke grunnlag for å mene at bystyret ikke er i stand til å utføre sin funksjon. Og det tror jeg vi alle kan være enige om. Derfor bør protestgrupper og enkelte bystyrerepresentanter passe seg for argumentet om at et bystyrevedtak er udemokratisk. Det kan bli kaotisk og stygt dersom holdningen om at bystyrets arbeid er ikke er demokratisk, fester seg hos de som ønsker folkeavstemning.

Men er det så farlig å høre innbyggere? Medvirkning og inkludering av innbyggere i bystyrets arbeid er helt sentralt. Det som skiller folkeavstemning fra andre former for medvirkning, er den implisitte lovnaden om at resultatet vil følges. All motstand vi har sett mot tvangssammenslåinga er et tydelig tegn på det.

Å avholde en folkeavstemning om oppsplitting vil være en falsk lovnad når vi ikke har råd til å gjennomføre den. Regjeringa vil i beste fall dekke kun de strengt nødvendige kostnadene. Hvor skal vi finne resten av pengene? I skolen, i barnevernet eller i helsetjenestene? Jeg tror ingen synes det er en god idé å avholde en folkeavstemning om en svømmehall på Tangvall eller et nytt bibliotek på Søm når det ikke finnes penger til å gjennomføre det. Ikke minst er det flaut å skulle kreve flere hundre millioner statlige kroner for nye kommunegrenser, når bistandsbudsjettet kuttes i krigstid og rekordmange nordmenn sliter økonomisk.

Det er flaut å skulle kreve flere hundre millioner statlige kroner for nye kommunegrenser, når bistandsbudsjettet kuttes i krigstid og rekordmange nordmenn sliter økonomisk.

Uavhengig om man ønsker folkeavstemning og oppdeling eller ikke, bør vi alle kunne enes om at denne saken bør, en gang for alle, avgjøres lokalt. Frykter man at saken vil sette langvarige spor, bør man i alle fall frykte kommunalministeren som kan gi oss enda flere omkamper i saken han igangsatte fordi det «hadde vært et stort engasjement på Facebook». La oss bare håpe at han ikke finner sin neste beslutning på TikTok.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.