Utryggheten og belastningen for dem som ble rammet, kan ikke måles i penger.

Forskere er svært tydelige på at det blir flere hendelser som Hans i fremtiden, og at effekten dessverre blir både forverret og forsterket av menneskeskapte klimaendringer. Miljøpartiet de Grønne går i Norge i bresjen for å kutte klimagassutslipp og ta vare på natur nettopp for å bremse global oppvarming, og for at virkningene av endringene vi allerede opplever, skal reduseres.

Det er nemlig ikke automatikk i at skadene ved ekstrem nedbør, tørke, flom eller vind blir katastrofale. Vi trenger at hjelpe-, beredskaps- og varslingsapparatene våre fungerer og er trent på den nye værvirkeligheten. MDG vil styrke nødetatenes håndtering av ekstremværhendelser ved å øke midlene til flere sektorovergripende øvelser, og å sikre forutsigbar finansiering av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Et effektivt tiltak er å styrke naturens egne mekanismer for å håndtere de enorme kreftene som settes i sving ved ekstremvær. Derfor vil vi ta vare på natur som beskytter mot flom, blant annet ved å utvide forbudet som kommer mot nedbygging av myr, til å gjelde alle former for nedbygging og ødeleggelse av myrer. Et annet effektivt tiltak mot flom er å åpne bekker og elver, slik at vannet kan bli transportert bort uten å belaste vann- og avløpsnettet. I Kristiansand har MDG jobbet for at Kjosbekken etter mange år i rør blir åpnet igjen, når ny rundkjøring i avkjørselen til Langenes kommer på plass. Vi har også stått på for å åpne Grimsbekken. Dette er helt konkrete tilfeller der MDG gjør en forskjell.

I tillegg vil MDG nasjonalt gi 200 millioner til kommunene for å bidra til å ta igjen vedlikeholdsetterslep på vann og avløp, og styrke flom- og skredforebygging via NVE, med økte bevilgninger på en milliard norske kroner.

Med mer ekstremvær kan matsikkerheten vår bli truet. Derfor har MDG bedt regjeringen hjelpe til med klimatilpasning i landbruket. Virkningene av ekstremvær har en sosial dimensjon, også i Norge. De som har dårligst råd, har større vansker med å stable seg på bena når hus og hjem går tapt. Klimatilpasning er sosial utjevning i praksis. MDG vil stille strengere krav til at utbyggere bygger bygg som tåler ekstremvær, og ikke blir plassert i skredutsatte områder. Kommuner som trenger det, må få støtte til å øke kompetanse på klimatilpasning, også i byggesaker.

Vi i Miljøpartiet De Grønne mener at en bedre fremtid faktisk er mulig, og at vi kan leve gode liv innenfor naturens tålegrense. Vi er imidlertid også beinharde realister når det gjelder virkeligheten som venter oss dersom vi ikke kutter klimagassutslipp, ivaretar natur og forbereder oss på den stadig mer ekstreme værvirkeligheten som beklageligvis venter oss. Enda bedre beredskap og en mye bedre utnyttelse av naturens egne løsninger for klimatilpasning, er veien å gå. Vi mennesker besitter uante ressurser og muligheter til å finne løsninger, men vi må ville og tørre å ta grep. Gi din stemme til MDG, og vær med på å skape en bedre fremtid for alle, for alltid.