I 2019 stemte bystyret for Petter Benestads oversendelsesforslag om å vurdere søknadsplikt for oppdeling av boliger til hybler. Kommunen sier at de har praktisert dette for strengt, og Høyre og advokater har pekt på at en ikke lovhjemlet praksis kunne gitt erstatningssaker. Vi må akseptere at boliger studenter eller andre leier som bofellesskap, er lovlige boliger uten søknadsplikt. En bolig med 5 soverom er ikke «hyblifisering» selv om det bor studenter der.

SINTEF viser til at en må ha nok barnehager, skoler, kultur-/fritidstilbud og matbutikker for å få barnefamilier til å bo sentralt, og at «hyblifisering» kan virke negativt. «Det er vanskelig å tilrettelegge for alle over alt, og noen av de aller mest sentrale byområdene må ikke nødvendigvis tilrettelegges for barnefamilier» sier seniorrådgiver Lars Arne Bø i SINTEF. Jeg tror selv ofte at gode boligstrøk nærme sentrum, med rekkehus, 2-manns- og eneboliger, barnehager, skoler og gode fritidstilbud heller kan bli foretrukket av barnefamilier. Vi i Høyre synes uansett det er familiene og studentene selv som skal bestemme hvor de ønsker å bo.

I Kvadraturen er det mange plasser der barn og voksne finner hverandre i sosialt fellesskap. Lekeplass og basketbane i Tresse er ofte fylt av barn og unge, det samme er Bystranda og plenene langs hele elve- og strandpromenaden. Kanskje bor ikke barna i sentrum, men de kommer dit om dagen. Alt blir likevel en viktig del av Kvadraturen, en bydel som er levende.

Posebyen er butikker og næringsliv som må ha parkering. Høyre mener Posebyen og må gis mulighet til parkering for 1 bil pr bopel og samme bosoneregler som i Murbyen. Posebyen har trafikkutfordringer der barn for mange år siden kunne leke i de brosteinsbelagte gatene. Hvilke partier som best forstår det hele vil vise seg når Posebyplanen skal behandles i høst.

Tone Skajaa Rye er saksbehandler hos Plan og bygningsetaten i kommunen. I fvn-kronikken vil hun øke byråkratiet og spesifisere hva en hybel er og hvor mange hybler man kan tillate i de ulike områdene. Jeg kjenner ikke andre kommuner som har lykkes med å bestemme slikt i detalj. Kristiansand har 750 studenter på hybel-venteliste, har Oslo 7.500 og Bergen 3.000. Det viser at Kristiansands tillit til at utleiere, studenter og leietakere vurderer best er klok. Sikreste måte å oppnå mulighet for bolig til mange og lavest mulig leie er at det bygges flere boliger enn markedet etterspør, slik at kjøpers marked opprettholdes. Ikke en Ap-, SV- eller MDG-styrt kommune har klart å regulere seg til lavere bolig- eller leiepris. Oslo er det verste eksempel på at saksbehandlingstiden har økt, pluss at leie- og boligprisene har gått i været.

I Kvadraturen er det små, store, rimelige og dyre, leide og eide boliger. Vi ser at kommunale utleieboliger ikke sikrer god kvalitet. Høyre tror da heller at private som eier eller leier, er de som best finner ut hvor de enkelte ønsker å bo. Bokollektiv og delingsmodeller omfavnes av miljøpartiene, og det bør ikke være unntak for studentboliger. Gode nabolag har studenter, unge, gamle, enslige, par, barnefamilier, i leide og eide boliger og bofellesskap. Høyre vil ha en likestilt, inkluderende og mangfoldig Kristiansand kommune, vi ønsker «en by for alle».