Vi har kunnet lese de siste årene om fastlegekrise i Norge, her i Kristiansand har det forrige bystyret bevilget mangfoldige millioner for å løse floken for å sørge for at alle har tilgang til fastlege.

Tiltak må derfor iverksettes for å redusere arbeidsbelastningen for fastlegene, samt sikre en rekruttering som sørger for at kommunen får ivaretatt lovpålagte oppgaver. En av oppgavene som kan reduseres kraftig er utstedelse av korttidssykemelding.

Tall fra Helsedirektoratet viser at i 2022 skrev fastlegene ut ca. 3,87 millioner sykmeldinger. Utstedelsene har vært økende over mange år.

I 2022 var det totale antall konsultasjoner ca. 16,9 millioner. Ut fra disse tallene kan man lese at fastlegene bruker omtrent 20 prosent av arbeidstiden sin på sykemeldingsarbeid. Mye av dette er mer komplisert sykemeldingsarbeid og vurdering av arbeidsevne, som fastlegen skal bruke tid på slik systemet er utformet i dag. Dette som en viktig portvokter inn mot Nav og utstedelse av ytelser. Mens konsultasjonene som fører til korttidssykmeldinger, bør reduseres i tråd med rapporten som ble lagt frem av ekspertutvalget for allmennlegetjenesten i april i år.

Korttidssykdom og korttidsfravær er en sak mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og sammen finner man best ut av disse utfordringene uten å involvere fastlegen. Meningen med innføring av egenmelding var nettopp av en slik grunn. Regelverket rundt sykepenger og egenmelding i Norge reguleres av folketrygdloven. Denne sier at arbeidstakere har rett til å bruke egenmelding inntil tre dager og gjenta dette inntil fire ganger per år (Nav). I Norge er vi opptatt av et trepartssamarbeid, og de aller fleste bedrifter og arbeidsplasser har en Inkluderende arbeidsliv-avtale (IA- avtale), som gir opp til 24 dagers egenmelding fordelt på fire perioder i løpet av et år (NHO). Disse avtalene er nettopp laget for at hvis arbeidstaker trenger å være fraværende fra arbeid på grunn av sykdom, så ringer man sin leder og melder fravær og har dialogen direkte med arbeidsgiver.

Hans Erik Fiskvik. Foto: Mona Hauglid

Noen tilstander det blir utstedt sykemelding på i dag; ulike typer virussykdommer, samt akutte muskulære tilstander som gjerne går over av seg selv innen rimelig tid. En studie fra den norske legeforeningen i 2021 peker på at legen må forsøke å finne sykdomsfokus og gjennomføre unødvendig utredning for å utstede en korttidssykemelding. De uttaler følgende: «Helseundersøkelser av friske mennesker for å lete etter sykdom eller risikofaktorer, kan generere diagnoser og kostnader uten å bedre helsen» (Den Norske Legeforening, 2021).

Med et stadig økende press på helsetjenestene må man ha realistiske forventninger til hva de kan bidra med. Helsepersonellkommisjonen som ble lagt frem i februar, er tydelig på at ved en økende aldrende befolkning, vil det bli større press på helsetjenestene, og da er det viktig at tjenestene går til de som har mest behov. Søketjenester på internett som de fleste i befolkningen bruker hvis man blir syk, sier at hvis tilstanden ikke gir seg innen en uke, kan man vurdere å kontakte lege. Likevel er det mange som kontakter lege første dag man er syk, istedenfor å legge seg på sofaen, ringe leder og ta det med ro til tilstanden gir seg eller blir bedre.

Det er mange som kontakter lege første dag man er syk, istedenfor å legge seg på sofaen, ringe leder og ta det med ro til tilstanden gir seg eller blir bedre.

Et annet aspekt er hensynet til andre sårbare pasienter; eksempelvis pasienten som går på immundempende medisiner eller cellegift og ikke tåler å få et ufarlig virus, da dette potensielt kan være dødelig.

Til de som er skeptisk, fjerning av korttidssykemelding skal ikke gi større sykefravær. Arbeidsplasser som jobber godt med forebygging og oppfølging av sykefravær og har utvidet rett til bruk av egenmelding, opplever positiv effekt på sykefraværet. Nøkkelordet her er tillit. Både fra arbeidstaker og arbeidsgiver.

Ekspertutvalget foreslår blant annet at det lovfestes at arbeidstaker må bruke opp egenmeldingsdagene før sykmelding kan benyttes.

Foreløpig er ikke dette trådt i kraft, men jeg oppfordrer alle til å tenke seg om en gang til før man går på legekontoret og spør etter sykemelding. Prøv heller å ha en god dialog med arbeidsgiver og planlegg hvordan man legger opp de neste dagene. For noen betyr det å ligge rett ut i sengen, for andre kan det være å gjøre noe kontorarbeid delvis fra sofaen. Alle er ulike og har ulike jobber, dette finner ofte arbeidstaker og arbeidsgiver ut i samråd, uten å involvere legen.

Det er alltid et forbehold, for noen vil det fortsatt være rett å gå til legen og spørre om korttidssykemelding. Ved å bruke IA og egenmelding i sin tiltenkte form vil fastlegene få frigjort en del kapasitet som både kan bidra til redusert arbeidsmengde, men også bedre kapasitet til andre oppgaver. Her er det også mulighet for å realisere en økonomisk innsparing som er sårt tiltrengt i et anstrengt budsjett for vår kommune.