Hans påstand om at Kristiansand ikke er noen sykkelby, ble slått stort opp i Fædrelandsvennen den 18. oktober.

Så ille kan det jo ikke være, for Kristiansand ble kåret til landets nest beste sykkelby i 2022 av 57 representative kommuner. Bare Stavanger gikk foran i en avstemning i regi av Syklistforeningen 12.-13. september på Hamar. Det er verdt å merke seg at det er syklistenes egne opplevelse av fremkommelighet, trygghet, tilgjengelighet og sykkelens prioritering som ligger til grunn.

I 2018 ble Kristiansand kåret til landets aller beste sykkelby i tilsvarende avstemning! Dette kunne sørlandsavisen berette allerede 13. oktober, og på denne bakgrunn blir kritikken fra Vige et aldri så lite mageplask.

Dag Vige ser til Danmark for bedre sykkelløsninger. At nabolandet, med sitt flate landskap og milde klima, er bedre enn oss på tilrettelegging for sykler, er jo nesten naturgitt. Men jeg slutter meg til noen av trafikkløsningene vi ser i byene der, og som Vige peker på. Ironisk nok kan han skylde på danskekongen Christian IV for at kvadraturen er vanskelig å gjøre sykkelvennlig – særlig når kommunen har gitt bilen førsteprioritet i mange år. Her kjenner vel eks-politikeren Vige seg igjen? Og med vårt kuperte landskap, spredte bosetting og lengre vintre, blir vi nok heller aldri et sykkelsamfunn som Danmark.

Det er en enkel øvelse å stille krav. Biler, busser, sykler og fotgjengere – alle vil ha egne filer, og komme raskt, trygt og uhindret fram. Men de fleste gatene og fortauene er for smale til å imøtekomme slike krav, og budsjettene for små. Derfor oppfordrer en gammel pedaltråkker til å ta hensyn, være årvåkne og utvise tålmodighet når vi ferdes i et trangt sentrum, som dessuten stadig preges av rivninger, utbygginger og rørarbeider i gatene.

Men det skjer da noe, Vige. Forleden var jeg ute på byens nye avfallsplass øst for byen. Der var det sannelig anlagt sykkelsti forbi både steinknuseri og gjenvinningsstasjon en drøy mil fra sentrum. Så der ute har man virkelig vært optimistiske og framsynte på syklistenes vegne – det eneste som manglet var faktisk bare sykler!

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.